2017. feb 16.

Gyermeked ételallergiás, vagy gyanús, hogy az! Ezt olvasd el!

írta: syeszter
Gyermeked ételallergiás, vagy gyanús, hogy az! Ezt olvasd el!

cook-366875_640.jpgA tapasztalat azt mutatja, hogy egyre több az étel allergiás gyermek, a szülők pedig úgy érzik magukra maradtak. Egymástól tájékozódnak. A gyermekük tüneteit látva előbb eszükbe jut, hogy a gyermeknek valamilyen allergiája lehet, mint az őt kezelő orvosnak, és sajnos sokszor harcot kell vívni az egészségüggyel, hogy a megfelelő vizsgálatra kapjanak beutalót. Mert beutaló nélkül nem lehet menni. Vagy csak magán rendelésre, azt pedig nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak. Igyekszem az összeszedett információimat minél előbb „papírra vetni”, hogy ezzel is segíteni és támogatni tudjam a többi anyukát.

A múlt héten végeztem egy mini kutatást ételallergiás gyerekek szülei között. A mintavétel száz fő volt. Nyilván, mivel az én fiam is érintett, bennem is megszámlálhatatlan kérdés kavarog, amikre nem minden esetben kapok választ. Így sokszor úgy érzem, a sötétben tapogatózunk, és magamra számíthatok, na meg a többi anyukára, akik hasonló cipőben járnak. Fiam már elmúlt egy éves. 4 hónapos kora óta vannak ételallergiára utaló tünetei. A múlt héten jutottunk el először gasztroenterológushoz. Most terheljük, majd jön egy vérvizsgálat, és utána várjuk az eredményt, hogy a megfelelő diétát be tudjuk állítani. De a kérdés nem hagy nyugodni. Miért kellett ilyen sokat várni? Tényleg nem lehetett volna korábban szakorvoshoz beutalót kapni?

Hadd osszak meg most veletek pár információt, ami eddig kiderült számomra a kis kutatásomból. Még nem sikerült az egészet feldolgozni, de azon vagyok, és jönnek majd a további információk is! A kérdőív kiértékelése során nem teszek különbséget étel allergia, és táplálék intolerancia között. Laikusként nem vállalkozom rá, és mindenhol az ételallergia szót használom, mivel a köznyelvben is ezt használjuk általában.

De itt egy kis magyarázat a kettő közötti különbséget tekintve:

„Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka valódi ételallergiás. Sok embernek van viszont intoleranciája (elviselési képtelenség, amelyhez az immunrendszernek nincs köze) bizonyos ételek iránt, amely kellemetlen tünetek kialakulását jelenti az adott étel fogyasztása után.” Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/296/az-etelallergia-es-tunetei

Jó látni, hogy ma már a legtöbb esetben 1 éves kor előtt kiderül, hogy a gyermek érintett valamilyen allergiában. Egyre több orvos gondol rá, mint lehetséges okra, ami az adott látható probléma mögött rejlik. Így a gyerekek sokkal korábban kezdhetik meg a diétát, és ha elnőhető problémáról van szó, akkor ez is előbb megtörténik, így sokkal rövidebb ideig kell küzdeniük a fennálló problémával.

Mi, szülőként mikor gondoljuk arra, hogy a gyermekünk esetében fennáll az étel allergia gyanúja? A tünetek elég szerteágazóak, ahogy az alábbi ábrán is jól látható. Emiatt nehéz a helyzete minden érintettnek. A leggyakoribb tünetek mégis az ekcémás bőrkiütés, és az emésztési, bélrendszeri problémák. Az ábrán nem jelöltem azokat a tüneteket, amelyet csak egy-egy anyuka említett. Ezek a következők voltak: hámhiányos területeket eredményező pelenka kiütés, test szerte nyálkahártyagyulladás, idegrendszeri probléma, viszketés, bőrpirosság, pókhas, vashiány, reflux, afta.

A válaszadók 67%-nál nincsen ismert ételallergiás a szülők, és a nagyszülők között. Azt már sajnálom, hogy arra nem kérdeztem rá, hogy egyéb allergia van-e a családban, mert tegnap olvastam egy cikket, ahol arról írtak, hogy ha van allergiás megbetegedés a családunkban (szénanátha, asztma, ekcéma), akkor nagyobb az esély arra, hogy ételallergiában fog szenvedni a gyermekünk. Nálunk ez sajnos jelen van. Én vagyok allergiás házi porra, és valamilyen virágporra.

Az bíztató adat számomra, hogy nem feltétlenül lesz minden gyermek ételallergiás egy családon belül.

 

A megkérdezettek 58%-ának van kettőnél több gyermeke, azonban a családok 74%-nál csak egy érintett gyermek van, 23%-nál 2 és 3 %-nál pedig 3 érintett gyermek él a családban.

A következő cikkben olvashatsz majd arról, milyen ételek váltanak ki leggyakrabban allergiát. Ez nagyon hasznos információ azoknak is, akik most kezdik a hozzá táplálást a gyermeküknél! Rövidesen innen folytatjuk.

Ez is érdekelhet: Küzdelmeink az étel allergiával!

Nézz szét a Receptek között is!

Gyere, beszélgessünk a Facebookon is!

Szólj hozzá

allergia gyerekkel táplálék intolerancia Eszti-téka ételallargia