2017. máj 05.

A mese nekik még valóság! Így válasszunk esti mesét a 3-4 éveseknek!

írta: syeszter
A mese nekik még valóság! Így válasszunk esti mesét a  3-4 éveseknek!

for-reading-752607_640.jpgA három-négy éveseknek választott meséket a „Mi az?", és "Miért?" korszak figyelembevételével válasszuk meg. Számukra még nem válik külön a képzelet és a valóság, ráadásul még a valóságból sem értenek mindent. Az őket körülvevő világ megértésében sokat segít nekik a mese, ha az valóban nekik megfelelő!

Van két unokahúgom. Ikrek. Így sokat segítettem a tesómnak, amíg nekem még nem volt saját családom, mert hát a két kis gézengúz mellé igen csak elkélt a segítség! Sokat játszottunk, játszótereztünk, jöttünk-mentünk, és emlékszem, 3 éves koruktól kezdték a kezembe adni a meséskönyveiket. Sokszor az asztallapról másztak fel a könyvespolcra, hogy leszedjék azt a könyvet, amelyiket szerették volna, hogy elmeséljem nekik - nem volt türelmük kivárni, míg én leveszem! Profi mászók voltak, főleg, ha a kedvenc könyvükről volt szó!film-1323311_640.jpgEz volt az az időszak is az életükben, amikor a diavetítő elő került. Teljesen izgalomba jöttek, amikor vetítettük nekik a meséket! Nagyon szerették! Ültünk a besötétített szobában, és az egyik mesét néztük meg a másik után. És közben folyamatosan kérdeztek. "Ez ki? Ez mi? Miért mondta ezt?" Volt, ahol meg előre mondták, hogy most mi fog történni. Amikor már századszorra kérdezték meg ugyanazt, kicsit bosszantott. De most már értem, hogy éppen erre volt szükségük!

 

A kérdés ugyanaz, mint a cikksorozat előző két cikkében, milyen mesét válasszunk ennek a korosztálynak?

A 3-4 éves kicsik már nagyon szeretik a meséket. Immár elérkezett az a kor, amikor igazán tartósan oda tudnak figyelni, szívesen üldögélnek szüleik ölében, és hallgatják a mesét. Még nem tudnak hosszabb ideig koncentráltan figyelni, így érdemes még a rövidebb meséket választani számukra. De még nem tudják megkülönböztetni a mesét és a valóságot. Számukra még minden valóság, amit hallanak, és komoly félelmeket kelthet bennük, ha olyan meséket hallanak, amikben megjelenik a varázslás és a bűbáj! Ezért az ilyen meséket kerüljük el!fantasy-1152677_640.jpg

Ebben a korban a gyerekek szeretik megállítani a mesét, és újra és újra rákérdezni, hogy mi miért úgy történik. Egyrészt ez egy tanulási folyamat, másrészt a biztonságérzetüket szolgálja. Három évesen már törekszenek arra, hogy megértsék a világ történéseit, a világot ami őket körül veszi. A három évesekre jellemző gondolkodás, hogy ők állnak a történések középpontjában. Minden történés értük, miattuk történik. Így a mesék közül is azokat szeretik a legjobban, ahol a főszereplő kisgyerekkel, vagy kis állattal tudnak azonosulni. Ha többször hallanak egy történetet, azt már megjegyzik, és már tudják, mi fog következni. Ez is a biztonságérzetüket szolgálja. Lehet, hogy mi már unjuk, hogy újra és újra ugyanazt a mesét kell olvasnunk nekik, de ők így, ettől érzik magukat biztonságban.2734374450_cf585b8eb7_z.jpgMég mindig a hétköznapi történeteket részesítsük előnyben. A mese cselekménye ne legyen túl bonyolult, mert egy 3 éves gyerek még nem tudja követni a ilyen jellegű történéseket. Ezek a mesék még ne a konfliktusok megoldásáról szóljanak, de már megjelenhet a mesében egy-egy egyszerűbb konfliktus helyzet. A gonosz szereplők megjelenésével várjunk meg, amíg a gyermekünk betölti a 4 éves kort. Addig nem tud mit kezdeni velük, és csak felesleges frusztrációt okozunk neki az ilyen jellegű mesékkel. A háromévesek meséiben legyenek még visszatérő elemek. Ez a korosztály még mindig szereti a ritmusos mondókákat, dalokat, a verses meséket. 

Eszti-téka meseajánlója, hogy legyen miből válogatni:

  • Marék Veronika: Boribon sorozat
  • Marék Veronika: Kipp- kopp sorozat
  • Marék Veronika:  Kockás fülü nyúl
  • Bartos Erika: Bogyó és Babóca
  • Bartos Erika: Anna, Peti, Gergő
  • Szepes Mária: Pöttyös Panni
  • Kormos István: Vackor az ovodában
  • Sven Nordgvist: Pettson és Finndusz sorozat
  • Fazekas Anna: Öreg néne Őzikéje
  • Anette Tison, Talus Taylor: Barbapapa
  • Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
  • Csukás István: Sün Balázs

Beszélgessünk tovább a Facebookon!

A cikk sorozat első két részét is olvasd el:

Mikor és hogyan kezdjük el gyermekünknek a mesemondást?

3 év alatti gyerekek meséjében ne jelenjen meg gonosz szereplő!

 

Forrás: Mesepszichológia

Szólj hozzá

gyerek mese gyerekkel mese olvasás gyerek idő Eszti-téka 3-4 éveseknek "mi ez" korszak "miért" korszak