2017. jan 12.

Spóroljunk okosan

írta: syeszter
Spóroljunk okosan

business-1908846_1920.jpgMár említettem, hogy sokáig egyszemélyes háztartást vezettem, és ehhez bizony az is hozzá tartozott, hogy a saját fizetésemet kellett beosztani. Na, akkor megtanultam, amit esetleg otthon még nem sikerült a szüleimtől megtanulni! Egyrészt annak a pénznek teljesen más az értéke, amiért Te dolgozol meg, és ugye, egyáltalán nem mindegy, hogy mire hogyan költöd el. Így elkezdtem keresni azokat a megoldásokat, amivel lehet spórolni.


pexels-photo-192933.jpegSose menj éhesen vásárolni! Miért? Mert éhesen sokkal több élelmiszert vásárolunk. Ezzel kapcsolatban már okos emberek kutatást is végeztek, és arra jöttek rá, hogy nem csak, hogy többet, hanem sokkal kalóriadúsabb élelmiszereket is válogatunk olyankor össze, ha kopog a szemünk az éhségtől. Tehát, ha nem éhesen vásárolunk, akkor nem csak pénztárca kímélők vagyunk, hanem a szobamérleggel is segít jó viszonyban maradnunk! Tehát, sose menj éhesen vásárolni!

organizer-791939_1280.jpg

Tervezd meg a hetedet előre!
Ha tudod, milyen lesz a heted, akkor látod, melyek azok a napok, amikor főzni is lesz időd, és melyik az a nap, amikor célszerűbb inkább valahonnan megrendelni az ebédet. És lássuk be, nem mindegy, honnan hozatjuk az ebédet a munkahelyünkre, vagy otthonunkba. Fontos, hogy megnézzük, van-e házhoz szállítási díj. Szintén ne éhesen álljunk neki ebédet rendelni, mert akkor minden mindegy, csak hozzák már! De ha tudom, hogy másnap rendelek, előre feltérképezem a környék vendéglátóit, és kiszállítási díjait, lehetőségeit. Kiválasztom a kívánt ételt, és másnap reggel 10 órakor, amikortól már vesznek fel rendelést, odatelefonálok, és amire megéhezem már ott is van!
De ha én főzök, akkor kitalálom, mit is szeretnék, vagy szeretnénk enni az adott héten. Ennek megfelelően nézek körül a kamrában és a hűtőszekrényben. Összeírom, mi az, ami jelenleg nincs otthon, ezekről listát készítek, és a bevásárlás során szigorúan ragaszkodom a listán szereplő termékek beszerzéséhez!

Azokba a boltokba, ahova sűrűn jársz, érdemes törzsvásárlói kártyát igényelni. Enni nem kér, a pénztárcádban elfér, és nem is gondolnád, ezzel is milyen sokat meg lehet takarítani! Van, ahol levásárolható kupont adnak, van ahol 10-20% kedvezményt egy bizonyos összegű vásárlás után. Tehát rajta, kérd a kártyákat! Azonban érdemes odafigyelni, mert már találkoztam olyannal, ahol fizetni kellett volna érte. Azt hagyd nyugodtan figyelmen kívül! Kártyáért nem fizetünk! Az sosem éri meg!

coupons-580420_1280.jpg

Figyeld a kuponokat. Reklám újságokban szokott lenni, pl.: "ha 10 ezer forintért vásárolsz, 1000 Ft-ot elengedünk", de ezek meghatározott dátummal vannak, általában két-három napig felhasználhatók. De mi van akkor ha nem tudunk ekkora összegben vásárolni, mert hónap vége van, vagy mert egyszerűen nincs most annyi mindenre szükségünk? De azért csak jó lenne az az 1000 Ft. Kérdezd meg a szomszéd nénit, a nagymamádat, anyukádat, vagy a lépcsőházban a kismamát, hogy neki van e szüksége valamire. Szedd össze a bevásárló listákat, és vásárolj be egy alkalommal másoknak is, a saját vásárlásod végösszegéből pedig lejön a kupon kedvezménye. Mindenki jól jár! Na, mit szólsz?shopping-874974_1280.jpg

Nem gondolnád, de a bevásárló táskán is sokat lehet bukni egy hónapban, ha épp nincs nálad.
Amióta minden reklámtáskáért felszámolnak egy bizonyos összeget, azóta igyekszem figyelni, hogy a táskámban, vagy a csomagtartóban legyen belőle. Ugyanis ez a sok kicsi összeg jelentős tételt tesz ki hónap végén, ha nem figyelünk oda! És ha még környezettudatosak is vagyunk, és csökkenteni szeretnénk a hulladékot az otthonunkban, akkor vigyünk magunkkal további kisebb tárolókat, zacskókat, és abba tegyük a zöldségeket, gyümölcsöt, pékárút, és így otthon a szemetesünk is mentesül a feleslegesen haza cipelt csomagoló anyagtól.

credit-card-1520400_1280.jpgNem mindegy melyik banknál vezetsz folyószámlát, és milyen csomagban vagy!
A bankon belül is több folyószámlacsomag közül lehet válogatni! Találd meg a neked legmegfelelőbbet, és természetesen a legolcsóbbat! 

switch-949109_1280.jpgSpórolj az árammal.A készenléti üzemmódban hagyott elektronikus berendezések feleslegesen fogyasztják az áramot, de ide tartoznak a bedugva maradt töltők is. Nyilván alacsony a fogyasztásuk, talán észre sem vehető, hogy a villanyóra pörög tőlük, de itt jusson eszedbe, a sok kicsi végül sok pénzt vesz ki a zsebedből!

Mára ennyi! Ha tetszett, és szívesen olvasol még további tippeket, gyere vissza holnap is! 

Lájkold facebook oldalamat, hogy ne maradj le semmiről!

Ha hasznosnak találod, oszd meg barátaiddal!

Ezt már olvastad? Ez is érdekelhet:

Tudtad? 10 tipp, hogy a pénztárcánkat kíméljük!

Képek: Pixabay, Pexels

 

Szólj hozzá

vásárlás spórolás tervezés Tippek pénztárca barát Eszti-téka