2017. jan 26.

87 évvel ezelőtt ezt gondolták a nőkről

írta: syeszter
87 évvel ezelőtt ezt gondolták a nőkről

pexels-photo-14115.jpegTegnap miután megírtam Anya lettem-de Nő maradtam  című bejegyzésemet, kíváncsiságból rákerestem a google-n, hogy mit lehet találni az interneten arról, hogyan gondolkodtak nagyszüleink idejében a nőkről. Nem kellett sokáig keresgélnem, míg rátaláltam erre a cikkre. Igazi kuriózum! Engem megmosolyogtatott, de ha a cikk írója látná a mai nőket, csak annyit mondana:mi lesz 30 év múlva? 

Nyírvidék 1930. január 26.

"A nő 30 évvel ezelőtt és 30 évvel ezután

Szinte hihetetlen, mennyit változott 30 év alatt a nők műveltsége tudományos és gyakorlati készültsége. Hol van ma már a Felsőbb Leányiskolák előkelő zárkózottsága, amely nem vett tudomást a mindennapi életről. Ezelőtt 30— 40 esztendővel pedig ez jelentette a női műveltséget, a végső simításokat azután egy-egy családi panzió végezte el. Itt képezték ki a leendő hölgyeket gyakorlati és reprezentatív feladataikra. A tantárgyak között elsőnek az illemtan szerepelt, utána a tánc következett, egy kis háztartástan, egy kis zongora és természetesen nem maradhatott el az úgynevezett konverzáció, azaz a társalgás kellemes tudománya sem. Hogy miért kellett társalogni tanulniuk, erre nincs felelet, éppen úgy, mint ahogy rejtély az is, miért kellett a platina tű megtüzesedett hegyével annyi égetett dobozt gyártani a hölgyeknek.

Azóta kissé megváltozott a világ, nemcsak az egyetemek nyíltak meg a nők előtt, de minden egyéb gyakorlati pálya is. Van már női ügyvéd, női orvos, vegyész, mérnök, muzsikus, tisztviselő. A legfontosabb azonban, hogy a nők a kereskedelmi pályákon is terjeszkednek. Nálunk is van már igen sok előkelő cégnél női cégjegyző és igazgató, sőt személyzeti referens is, vannak női kiadóink, sőt szerkesztőnők, igen sok a festő és az iparművész is a nők között. Ipari pályákon nagyon sok nő helyezkedett el, van egynéhány szakma, a mely hovatovább egészen a nőké lesz Az elárusítói foglalkozásban a nők sokkal tehetségesebbek a férfiaknál. Ma már a középiskola 4 osztálya, vagy 8 osztálya után a legtöbb nő éppen úgy pályát választ, mint a férfi

Amellett sportolnak is a nők, a sportnak majdnem minden ágát űzik, még boxolnak is. Gyakorlati elhelyezkedés dolgában egyáltalán nincs kevesebb esélye ma egy nőnek, mint a férfiaknak.

Egyelőre kezdenek egyenjogúak lenni a férfiakkal, azután majd, ha már teljesen egyenjogúak lesznek, megszerzik a több jogot is maguknak... Ha egy nemzedék alatt a felsőleányiskolás, halcsonttal páncélozott derekú, hosszú hajú. unpraktikus, otthonülő, sápadt, májbajos hölgyekből a mostani bubifrizurás, rövidszoknyás. kisportolt, gyakorlati, fölényes, egészséges és szellemes vállalkozó nő lett, mi lesz még 30 év múlva?"

Forrás

 Gyertek a Facebookra! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...

Szólj hozzá

Eszti-téka