2017. már 28.

Tippek a jól működő házassághoz...

írta: syeszter
Tippek a jól működő házassághoz...

dsc_1800.jpg
A Harmat kiadó szervezésében lehetőségünk nyílt arra, hogy részt vegyünk a férjemmel egy külön lelkészek, és feleségeik számára szervezett zártkörű rendezvényen, ahol Gary Chapman-nel, az egyik kedvenc írómmal találkozhattam! Gary Chapman az 5 szeretetnyelv elméletének megalkotója, pszichológus, párterapeuta és lelkipásztor. 30 éve dolgozik azon, hogy segítsen az embereknek abban, hogy jobb házasságban éljenek. Jelenleg Magyarországon: Budapesten, Pécsen, Szegeden és Debrecenben tart előadásokat. Könyvei magyar nyelven is olvashatóak.

Ennek a kis szösszenet előadásnak egészen más volt a témája, mint amire számítottam, de Dr. Chapman megragadta a lehetőséget, hogy megosszon velünk pár fontos gondolatot azzal kapcsolatban, hogyan lehet a mi házasságunk is nem csak, hogy élhető, hanem szeretetteljes, boldog és kiteljesítő kapcsolat! Hiszen mindenki, aki házasságot köt, jó házasságra vágyik! Senki nem úgy kezdi a házasságát, hogy én nyomorult és boldogtalan életet akarok!8211801663_45c27d5789_z.jpg

Mégis, Gary Chapman tapasztalata azt mutatja, hogy minden házasság, az első 3 év után keresztülmegy az első komolyabb krízisen. Elmúlik a lila köd, és a rózsaszín felhő időszaka, és szembe találjuk magunkat a valóssággal, előjönnek a házasfelek közötti különbségek, amiket addig a szerelem eufórikus állapota elfedett a szemünk elől. Megsokasodnak a viták, a veszekedések, és fél év múlva felteszik a kérdést: „Mit keresünk mi egymás mellett?” És sajnos sokan a válást választják megoldásnak, pedig valójában csak segítségre lenne szükségük! A válás igazából sohasem a jó megoldás. A krízisek nem azért vannak, hogy egyre rosszabb legyen a helyzet a felek között, hanem hogy egyre jobban megerősödjön a kapcsolatuk!

Gary Chapman megosztotta velünk, mi indította őt arra, hogy házasságok helyre állásán segítsen. Bizony nem más, mint az, hogy a saját házassága sem volt éppen egy minta házasság az elején! Egyszer feltette magának a kérdést: Kívánna-e másoknak olyan házasságot, mint a sajátja? Milyen élete lenne az embereknek, ha minden házasság olyan lenne, mint az övék? És mivel nem akart másoknak rosszat, nem kívánta számukra ugyanazt! Pedig Ő hiába mondta a feleségének mit kellene tennie, hogy jobb legyen a házasságuk, a felesége egyszerűen nem akarta azt tenni, amit mond neki! Pedig ő kitartóan mondta, mindhiába!holding-hands-1149411_640.jpg

Mikor úgy érezte, teljesen csődbe jutott a házassága, és neki már semmi ötlete sincs, hogy mit tegyen a megjavítására, teljesen őszintén Isten elé tárta reménytelennek tűnő helyzetét. Ekkor Isten egy képet mutatott neki: Jézus jelent meg a lelki szemei előtt, amint tanítványai lábát mossa. Isten pedig ezt mondta neki: „Ez hiányzik a házasságodból! Hogy az az alázatos szeretet legyen benned, ami bennem van!” Ekkor Isten arra vezette, hogy feltegyen a feleségének 3 kérdést:

  1. Mit tehetnék, hogy segítsek neked?
  2. Hogyan tehetném könnyebbé az életedet?
  3. Hogyan tudnék jobb férjed lenni?

Így végül arra, hogy hogyan szeresse jól a feleségét, maga a felesége tanította meg! Kinyújtották egymás felé a kezüket, és pár hónap múlva a felesége is feltette neki ugyanezeket a kérdéseket! A házasságuk elkezdett megváltozni, helyre állni, és betölteni a várakozásaikat! Ma már mindenkinek olyan házasságot kíván, mint az övék! És jó tanácsként ennyit intézet férjeinkhez: Higgyétek el, egy nő sem hagy el egy olyan férfit, aki így bánik vele! És még viccesen hozzá tette: ha előbb meghalok, meg mint a feleségem, azt akarom, sose találjon magának még egy olyan szerető férfit, mint amilyen én voltam!engagement-1718244_640.jpg

A házasság nem azért van, hogy nyomorúságos életünk legyen, hanem azért hogy boldogok legyünk, kiteljesedhessünk! A házasságban a nyertes –nyertes helyzet elérése a cél. A jó házasság szeretetteljes és támogató mind a két fél számára!

A házasságokat az ÉN központi szerepe öli meg. Én akarok boldog lenni, én akarok megértést kapni. De ha közben a másik is csak kapni akar, akkor előbb utóbb válásra kerül a sor, mert nem kapják meg a házasságban azt, amit akarnak, ami miatt összekötötték az életüket. De ha mind a két fél fókuszában a másik boldogsága áll, és a másik érzéseinek a megértése van, akkor mind a két fél számára a beteljesedést hozza a házasság. Tehát a saját szükségleteidről helyezd át a fókuszod a házastársad szükségleteire! Kérdezd meg, mire van szüksége, és meglátod, előbb-utóbb ő is változni fog! 

20170326_192904.jpg

Megtalálasz a Facebookon is!

Szólj hozzá

kommunikáció praktika szerelem tervezés házasság kapcsolatok Gary Chapman Eszti-téka