2017. ápr 20.

A Szépség és a Szörnyeteg: filmajánló és élménybeszámoló egyben

írta: syeszter
A Szépség és a Szörnyeteg: filmajánló és élménybeszámoló egyben

szepseg.jpgGyerekkorom egyik kedvenc Walt Disney meséje A szépség és a szörnyeteg volt. Megszámlálni sem tudnám, hogy hányszor láttam annak idején! Sosem tudtam megunni! Pár hete felfedeztem, hogy elkészült a filmváltozata, és most játsszák a mozikban. Nagyot dobban a szívem, hogy én ezt mennyire szeretném megnézni! De hát itthon vagyok egy 15 hónapos babával. Így meg sem említettem a férjemnek, hogy: „Óh, bárcsak láthatnám!” Csendben magamban elgyászoltam, és beletörődve nyugtáztam: még erről is lemaradok. Pedig olyan jó lenne látni!

És pont úgy, ahogy a mesékben lenni szokott, csoda történt! A férjem is felfedezte, hogy a kedvenc mesémet megfilmesítették. Majd egy nap váratlanul nekem szegezte a kérdést: „Tudtad, hogy elkészült a filmváltozata? Nem szeretnéd megnézni?” És még a gyerek felügyeletét is megszervezte! Nem találtam szavakat! Így tegnap délután abban a kiváltságban volt részem, hogy moziban voltunk a férjemmel, mi ketten! És láttam a kedvenc mesém filmváltozatát! Most pedig hadd ajánljam Nektek is ezt a remek alkotást!

Ha ti is szerettétek ezt a mesét, ne hagyjátok ki! Számomra lélekmelengető volt. Visszahozta a gyerekkorom hangulatát, és így felnőttként is ugyanúgy magával ragadott a varázslat! Az első pillanattól megragadta a figyelmet film. Nem kellett idő, mint sok filmnél, hogy rá tudjak hangolódni. A mesével ellentétben nem a szépen megfestett ablakok mondják el az előzményeket, amit egy mesélő magyaráz nekünk, hanem ott kezdődik a film, a múltban. Ott vagyunk a gyönyörű kastély fényűző báltermében, amikor megérkezik a varázslónő, aki menedéket kér a hercegtől éjszakára. Ott vagyunk a riadalomban, amikor az átok lesújt a kastélyra és minden alattvalójára.ea45893ca9210ff383e00b07917bfb65.jpg

A filmben visszaköszön a jól ismert történet, amit kiegészítettek olyan epizódokkal, amiktől minőségileg is több lett maga a mese. Újra felcsendülnek az ismerős dalok. Közöttük új melódiákat is hallhatunk, amik stílusukban harmonikusan illeszkednek az eredeti dalok hangulatához. És ami számomra még feltűnt, hogy a dalok sokkal szebb szövegkiejtéssel vannak felénekelve! Teljesen érthető mindenhol a dalszöveg! Ez a mesénél nem volt így, legalábbis nekem gyerekként nem volt teljesen érthető.

A szereplőválogatáshoz szintén csak gratulálni tudok a rendezőnek. A meséből már olyan jól ismert karaktereket egy az egyben visszaadják a színészek. Valóban, mintha a mese szereplői keltek volna életre! Az arcok már-már ismerősnek tűnnek. Ott van Belle, a főszereplő, aki a bájos, de mégis határozott és bátor lány szerepében képes megmozgatni a nézők érzelmeit. De említhetem Gastont is, aki szintén kihagyhatatlan alakja a mesének. Ő is hozza a formáját: a bárgyú, öntelt, ám gonosz udvarlót. A Szörnyeteg karakterében sem változtattak a film alkotói, azonban sokkal több magyarázatot kapunk a filmből, hogyan is lett a hercegből valójában kőszívű szörnyeteg.d37cb41036f66ca1c77e559925e960a7.jpgA tárgyak megjelenítésében azonban nem voltak hűek a rajzfilmhez. A rajzfilmbeli Potts asszony, azaz a teáskanna nekem jobban tetszett, Csészikével együtt. De ezen az apróságon hamar sikerült túllendülnöm.

A változtatásoknak köszönhetően nem volt minden jelenet kiszámítható, és így a jól ismert mese vége megtette hatását. Még az én szemeimbe is könnyeket tudott csalni! A végső dráma sokkal felfokozottabbra sikerült az eredeti történetéhez képest, és ennek a feszültségnek a feloldása nekem jobban tetszett, mint ahogy azt annak idején a mesében megoldották. Életszerűbb, kerekebb, befejezettebb.

Sosem gondoltam volna, hogy egy klasszikus meséből sokkal jobb filmet lehet készíteni, mint amilyen az eredeti jól ismert alkotás! Minden elismerésem az alkotóké!

A film 12 éves kor felett ajánlott. Ha még nem láttátok, menjetek, és éljétek át ti is újra A szépség és a szörnyeteg csodáját!

A film előzetesét a képre kattintva tudod megnézni: 

7cf60e4c1a0a613044684b5c264d75d6.jpg

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe! 

 Kép:

filmdroid.hu

Pinterest

ewatsondaily.tumblr.com

 

Szólj hozzá

mozi szépség és a szörnyeteg Eszti-téka film-ajánló