2017. máj 01.

Hogyan, és mikor kezdjük el gyermekünknek a mesemondást?

írta: syeszter
Hogyan, és mikor kezdjük el gyermekünknek a mesemondást?

learning-422692_640.jpgEgy biztos, sosem lehet elég korán kezdeni! Van, aki már a várandósság alatt is mesél a babájának, hiszen 25 hetes korától már hallja a külső zajokat, amikre reagálni is tud. Az újszülött vagy csecsemő számára még nem a mese tartalma a lényeges, hanem, hogy anyának vagy apának a hangját hallhatja, amit ő már nagyon jól ismer. Hiszen az anyaméhben eltöltött idő alatt hallotta szülei hangját, és születése után is emlékszik, azaz felismeri a jól ismert hangokat. Ennek köszönhetően, ha mesélünk neki, azaz, ha hosszabb ideig hallja a számára jól ismert hangot, az megnyugtatja őt.

És ahogy cseperedik, a mesék segítséget jelentenek számára a körülötte lévő világ megértésében. Ezért olyan kis történeteket meséljünk neki, amikben ő a főszereplő! Egy idő után azt fogjuk észre venni, hogy érti, amit hall. Alkalomadtán el is játssza, amit hallott. Ezzel segítjük a beszédfejlődését is. És ha nem hagyunk fel ezzel a jó szokásunkkal, hogy mesélünk neki, már egész kicsi gyerekként nagyon választékos szókinccsel fog rendelkezni!2424807159_ccd3c6945b_z.jpg

Ne gondoljunk még itt nagyon komoly mesékre, még ebben a korban nem arra van szüksége! Ha úgy érezzük, nem vagyunk elég kreatívak ahhoz, hogy kitaláljunk meséket, nem kell mást tennünk, mint természetes egyszerűséggel mondjuk el neki, hogy most mit fogunk csinálni, hova megyünk, és a napi renden belül most melyik tevékenység következik, és mi fog közben történni. Ez mind növeli a baba biztonságérzetét is!

Ha tudunk fejből mondókákat, meséket, azokat is mondogathatjuk neki. A babák nagy örömmel szokták fogadni a ritmusos mondókákat is. Amikor Noel megszületett, én 3 rövid mesét mondogattam neki sokszor, mert ezekre emlékeztem fejből, a gyerekkoromból: Móricz Zsigmondtól az Iciri-picirit, és a Török és a teheneket, Gazdag Erzsitől pedig a Meseboltot. Egy idő után, amikor elkezdtem mondani, mosolyogva fogadta az ismerős szavakat!baby-316214_640.jpg

A könyvek világa

A kisfiamnak mi 6-7 hónapos korától kezdtünk textil könyveket és fürdő könyveket a kezébe adni. Ezekkel kezdtük el az ismerkedést a könyvek világával. Nagyon szerette nézegetni, és egy idő után már ő maga lapozgatta a kis könyvecskéit! Szintén hasznos közös időtöltés a gyerekeinkkel, ha miközben lapozgatjuk ezeket a könyveket, elmeséljük, hogy mi látható a színes képeken. A textil könyvekben pedig a különböző anyagok, zörgő, csörgő lapok nagy élvezetet jelentenek a babának, aki most kezdi felfedezni a körülötte lévő világot!toddler-423227_640.pngKisfiunkat 1 éves kora körül kezdték el érdekelni a leporelló könyvek. Most, 15 hónaposan már szívesen nézeget mesekönyveket, de egyelőre még a könyvben szereplő képek, és a lapozás az, ami örömet okoz a számára. A szöveget még „nincs időm” elolvasni neki az egyes oldalakról, mert hamarabb tovább lapoz! De szívesen veszi, ha a képen minden szereplőt és tárgyat megnevezünk, és szívesen mutatja meg a kutyát, a tyúkot stb.-t a képeken. És örömmel konstatálja, amikor a körülötte lévő világból felismer valamit a könyvek lapjain!

Játék közben már van, hogy ő mutat a könyves polcra, és kéri, hogy vegyük le, és nézegessük a mondókás könyveket, a Kerekítő könyveket. Ezekből már a mondókákat is szívesen végig hallgatja, és örömmel végig játssza a hozzájuk kapcsolódó játékokat.2734374450_cf585b8eb7_z.jpgÍgy a végére hadd írjak pár könyvajánlót 2 év alatti gyerekek számára:

  • Fürdő könyvek (Nekünk: a Noé bárkája, a Kisvakond, és Vízipók csodapók volt meg)
  • Textil könyvek
  • Kerekítő, ölbeli játékok
  • Leporellók
  • Mondókás könyvek
  • Gazdag Erzsi: Mesebolt
  • Móricz Zsigmond: Iciri-piciri
  • Móricz Zsigmond: Török és a tehenek
  • és igazából bármilyen vastag lapos képeskönyv, ami nem szakad könnyen, az mind megfelel ennek a korosztálynak

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe! 

A cikk sorozat 2. része:

Ne jelenjen meg a gonosz a 3 év alattiak meséjében!

Képek: Pixabay.com, flickr.com

 

Szólj hozzá

játék mese baba gyerekekkel közös játék gyerek idő Eszti-téka