2017. máj 03.

3 év alatti gyerekek meséjében ne jelenjen meg gonosz szereplő! Olvasd el, miért!

írta: syeszter
3 év alatti gyerekek meséjében ne jelenjen meg gonosz szereplő! Olvasd el, miért!

book-1771678_640.jpgAz unokahúgaim két évesek lehettek, amikor elkezdtünk nekik esti mesét olvasni. Emlékszem, sorra jártam a könyvesboltokat, hogy találjak nekik jobbnál jobb mese könyveket. Valahogy ösztönösen azokat a könyveket vettem meg számukra, amik a hétköznapi életről szólnak, vagy kis állatok a főszereplők bennük. Így az első nagy kedvenceik a Boribon könyvek voltak, amiket hamar követett a Kipp-kopp sorozat.

Hogy miért írtam azt, hogy ösztönösen? Ami óta megszületett a kisfiam, mindennek utána nézek, hogy az adott életszakaszra mi jellemző, és mi a legjobb játék, mese, stb. éppen a számára. Igyekszünk nem csak ösztönösen, hanem tudatosan is nevelni őt.2734374450_cf585b8eb7_z.jpgNemrég olvastam egy cikket arról, hogy nem mindegy, melyik korosztálynak milyen mesét olvasunk! Ti tudtátok ezt? Komolyan figyelembe kell venni a mese kiválasztásánál is a gyermek életkori sajátosságát, hogy, a jó szándékunk ellenére, véletlenül se ártsunk a mesékkel a gyermekeinknek!

Miért? Mert a jó és a rossz fogalmát csak 3 éves kor után tudják megkülönböztetni! És addig bizony nem valók az olyan mesék nekik, amikben megjelenik egy gonosz szereplő! Sem könyvben, sem mesefilm formájában. Egyszerűen nem tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel, és frusztrációt okoz nekik, amit még megfogalmazni sem tudnak! Nem tudják elmondani, hogy mi a baj, mi zaklatta fel őket. Ez pedig rémálmokat, bizonytalanságot, félelmet, frusztrációt okozhat a lelkükben, és mindenféle szélsőséges viselkedést is.

Igen! Egy nem jól megválasztott mesének negatív hatása van a kicsikre!reading-1156865_640.jpgTehát feltétlenül az olyan meséket keressük a három év alatti gyerekeknek, amik kis állatokról, vagy egy kisgyermek, gyermekek hétköznapjairól szólnak! A lényeg, hogy legyen számára ismerős a szituáció, amit a történet körbejár, és semmiképpen ne legyen életidegen! Ezek a történetek, minél részletesebben mutatnak be egy hétköznapi történést, annál jobban tetszenek a gyermeknek. Ők még nem a varázslatos dolgokról akarnak hallani, hanem a számukra ismerős világról, ami őket körülveszi! Ez a korosztály szereti, ha mesélnek nekik, mert számukra a világ még értelmezhetetlen és kusza. Ezek a történetek segítenek nekik megérteni az élet történéseit, és a mindennapi élet ok-okozati összefüggéseit. Számukra még nem annyira a mese tartalma a lényeges, hanem sokkal inkább az általuk szeretett felnőttekkel együtt töltött idő, a velük való kapcsolat fenntartása. Számukra a mese hallgatása még játék, közös tevékenység.

Eszti-téka könyvajánlója:

  • Marék Veronika: Boribon sorozat
  • Marék Veronika: Kipp- kopp sorozat
  • Bartos Erika: Bogyó és Babóca
  • Bartos Erika: Anna, Peti, Gergő
  • Bereg Judit: Maszat sorozat
  • Tardos Anna, Kálló Éva, Kovács Péter: A baba első lexikonja
  • Sven Nordgvist: Pettson és Finndusz
  • Julia Donaldson – Alex Scheffer: Tölgyerdő meséi sorozat
  • Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
  • Móricz Zsigmond: Iciri-piciri
  • József Attila: Altató
  • Hóc, hóc, katona. Bölcsődések verseskönyve (Móra kiadó)

 

Folytassuk együtt a meseajánlót! Milyen meséket ajánlatok ti ennek a korosztálynak? Osszátok meg velünk kedvenceiteket: vagy itt, a blogon kommentben, vagy a Facebook oldalamon a bejegyzés alá is kommentelhetitek!

A cikksorozat első részét is olvasd el:

Hogyan, és mikor kezdjük el gyermekünknek a mesemondást?

Forrás: csaladhalo.hu

Képek: Pixabay.com, Flickr.com

Szólj hozzá

játék gyerek mese baba 1 éves érzelmek gyerekkel 2 éves mese olvasás gyerek idő Eszti-téka 3 év alatt