2017. máj 10.

Amikor eljön a mesék ideje!

írta: syeszter
Amikor eljön a mesék ideje!

2231996003_66ef24c516_z.jpgA gyerekek életéhez szervesen hozzá tartozik a mese, ugyanúgy, ahogyan a játék. Fejleszti az érzelmi intelligenciát és javítja a koncentrációs képességet. A pszichológusok a legjobb szellemi fejlesztő módszernek tartják.

Ahogyan arról már írtam korábban, az viszont korántsem mindegy, melyik korban milyen mesét olvasunk vagy engedünk nézni a gyerekeinknek: 

Hogyan és mikor kezdjük el gyermekünknek a mesemondást?

3 év alatti gyerekek meséjében ne jelenjen meg gonosz szerepelő! Olvasd el, miért!

A mese nekik még valóság! Így válasszunk esti mesét a 3-4 éveseknek!

4-5 éves kor felett kezdődik igazán a mesék által a tündérmezőkre való utazás. A gyerekek ekkorra elérik az értelmi fejlettség azon szintjét, amikor már meg tudják különböztetni a mesét a valóságtól, és már nem keverik össze magukat a főhőssel! Izgulnak, szurkolnak a mesehősért, hogy elérje célját. Így a 4-5 évesek számára lekerülhetnek a könyvespolcról a varázslatos, a valóságtól teljesen elrugaszkodott mesék is. Ebben a korban már tud mit kezdeni a mesékben megjelenő gonosz szereplőkkel, így az örök klasszikus Grimm, Andersen, Walt Disney és valamennyi magyar népmese is felkerülhet a mese palettánkra minden mennyiségben. Csak győzzük idővel végigolvasni az összes mesét! witch-1454061_640.png
6 - 7 éves korban már olvashatunk hosszabb meséket is, vagy egész könyveket is végigolvashatunk több estén keresztül, fejezetről fejezetre haladva.

Az óvodáskor végére a szókincsük egyre gazdagabb, így egyre bonyolultabb szövegű meséket is olvashatunk nekik.Ha nem értenek valamit, megállítják a mesét, amíg el nem magyarázzuk számukra a hallottakat. A gondolkodásuk egyre realisztikusabb. A mesékre 8 - 9 éves korukig vágynak, majd az érdeklődésük fokozatosan átirányul a valóságos, és a valóságról szóló történetek felé. peter-886132_640.jpg

Eszti-téka könyvajánlója, hogy legyen miből válogatni:

  • Berg Judit: Rumini sorozat 6-12 éveseknek, de a felnőttek is élvezik
  • Berg Judit: Lengemesék 4-10 éveseknek
  • Gévai Csilla: Amíg utazunk sorozata  5-10 éveseknek
  • Kertész Erzsi: Panthera 9-12 éves kortól
  • Per Olov Enquist: A három barlang hegye 6 éves kortól
  • J. M. Barrie: Pán Péter 6 éves kortól
  • A. A. Milne: Micimackó 4 éves kortól

 Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Képek: pixabay.com, flickr.com

Forrás: Családháló.hu

Szólj hozzá

mese gyerekekkel mese olvasás gyerek idő Eszti-téka