2017. máj 25.

Tévhitek a szoptatásról! Te NE dőlj be nekik!

írta: syeszter
Tévhitek a szoptatásról! Te NE dőlj be nekik!

pexels-photo-235243.jpeg

Tévhitek, amiket már megcáfolt a tudomány! Még is masszívan tartják magukat az egészségügy falain belül! Megkeserítve ezekkel anyukák százainak az életét!

A minap olvastam egy elég népszerű portálon egy cikket, ami a szoptatással és hozzá táplálással foglalkozott. Nem olvastam végig. Képtelen voltam rá! Bőven elég volt addig olvasni, amíg a cikk írója szerint 8 hónapos kor után már árt, sőt, káros, ha szoptatunk! És ha úgy tetszik, és a baba súlya is elég szép, már 3 hónaposan elkezdhetjük a hozzá táplálást! A döbbenettől nem találtam szavakat. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint „a csecsemőknek kizárólagos szoptatásra van szükségük életük első 6 hónapjában ahhoz, hogy az optimális növekedést, fejlődést és egészséget elérjék. Ezután, ahhoz, hogy táplálkozási szükségleteik ki legyenek elégítve, a csecsemőknek megfelelő és biztonságos kiegészítő táplálékot kell kapniuk, miközben a szoptatás folytatódjon két éves korukig vagy azon is túl.”

Anyukák! Ne! Azért, mert annak idején a mi szüleink máshogy tettek, attól az már meghaladott gondolkodás! De sajnos még ma is masszívan tartják magukat ezek a tévhitek. És, igen, sajnos még az egészségügyben is!baby-428395_640.jpgA saját tapasztalataim:

Amikor Noel megszületett, nekünk egyáltalán nem ment zökkenő menetesen a szoptatás megtanulása. És ebben sajnos az egészségügyi dolgozóknak is nagy szerepe volt. Igen, abban, hogy nehézségekbe ütköztünk! És ha egy anyuka nem elég elszánt, akkor bizony könnyen találja magát ott, hogy tápszeres a babája, és nem anyatejes.

  1. A szülőszobában a csecsemős nővér ránézett a mellemre és kijelentette, ebből nem lehet szoptatni, bimbóvédő kell. Eltelt a születés után 24 óra, amikor meguntam a várakozást, mert ígérték, hogy majd jönnek segíteni mellre tenni, majd sírva könyörögtem bent a csecsemő osztályon, hogy segítsen valaki végre, mert nem boldogulok a bimbóvédővel, és a babám nem tud szopizni. Akkor közölték, hogy nem jó ez a bimbóvédő, apuka reggel hozzon másikat. - A szülés után az első órát aranyórának hívjuk! Ilyenkor nagyon erős a szopási reflex! Ha mellre kerül a baba, kisebb az esélye annak, hogy később probléma lesz a szoptatással! És azt is tudjuk már, hogy abban az első pár korty tejben már rengeteg immunanyag található, így azonnal szerez némi védelmet a körülötte lévő kórokozókkal szemben!
  2. Két nap eltelt, amire sikerült mellre tenni, de a tej nem akart elindulni, hiába fejtem! Akárki akár mit mond, kell a bőrkontaktus az anya és a baba között!
  3. Amikor hazajöttünk a kórházból, már tápszeres baba volt, minimális anyatejjel kiegészítve. Jöttek a mellgyulladások!
  4. Mellgyulladáshoz tanács: "Ess neki, és masszírozd!" Ennek az lett a következménye, hogy abból a mellemből másnap reggeltől egy csepp tej sem nem jött! Valószínűleg a masszírozástól sérült a tejcsatorna. Ma már tudom, hogy nem szabad neki esni, nem mindegy hogyan masszírozod, és a baba állát kell a csomó felé fordítani, hogy kiszívja a csomót! Nem tanítja meg senki, hogyan masszírozd helyesen, ha csak nem hívsz szoptatási tanácsadót! Ezt akkor nekem senki nem mondta.
  5. A háziorvos tanácsa: "Mellgyulladással nem szabad szoptatni, fejd le a tejet és öntsd ki!" Ma már meghaladott nézet! Nem lesz a babának semmi baja attól a tejtől! Ha mellgyulladásod van, szoptass minél többet! A baba álla a csomó felé nézzen! Pár óra alatt rendbe jön! A tejlázba azonban még ma is bele lehet halni!
  6. A babám 6 hetes korára sikerült találnom egy szoptatási tanácsadót, aki házhoz jött és segítetett! Nem tudok elég hálás lenni neki! Eldobtuk a bimbó védőt, és anélkül is gyönyörűen szopizik! Sőt csak azóta igazán! Nem minden esetben kell a bimbóvédő, még akkor sem, ha azt mondják! Bármilyen szoptatási nehézségbe ütközöl, azonnal hívj szoptatási tanácsadót!

baby-105063_640.jpgA szívem szakad azokért az anyukákért, akiket megfosztanak az önbizalmuktól, és nem mernek, vagy nem tudnak szoptatni. A cumizavar sajnos valós, létező dolog. Előzzük meg! Sem cumisüvegre, sem cumira nincs szüksége a babáknak! Csak az anyukájukra!

Szinte minden anyuka úgy indul, hogy majd szoptatni fog, és igény szerint, minél tovább! Amikor pedig szembe kerülnek a valóssággal, akkor azt tapasztalják, hogy mégsem úgy megy, mint a karikacsapás! Nem sikerül jól mellre tenni, nem kap segítséget ehhez időben, emiatt nem indul be a tejelválasztás rendesen, ettől elkezd csökkenni a baba súlya, ettől előkerül a tápszeres cumis üveg, mert már muszáj, hogy a baba nehogy kiszáradjon. És az anyuka meginog, megtiporva érzi magát, mert nem biztatást kap, hanem még kiabálnak is vele, becsmérlik, hogy nem tudja etetni a babáját, hogy hagyja elfogyni! Persze a gyereke életéért és egészségéjért adja a tápszert, hogy hízzon a baba, mert itt akkor nincs más választás, és addig a kórházból nem lehet haza jönni, amíg nem kezd el hízni. De már a szoptatáshoz nem úgy áll, mint azelőtt. Mert csalódott, mert megtört, feladja, elkeseredik. És keserves pillanatokat él át, amikor az "ősanyák" arról számolnak be, hogy ez a világ legtermészetesebb dolga, csak akarni kell, mert ez a jó a babának. Valóban ez lenne a jó a babának és az anyukájának is. De ahhoz szemléletváltásra lenne szükség, támogatni kellene az anyukákat, hogy képesek legyenek szoptatni, és az első pillanatban, amikor megérkezik a baba, szakszerű segítség kellene minden édesanya mellé, aki segítenie a baba azonnali mellre tételében, és a kezdeti nehézségek leküzdésében!act-841501_640.jpgÉgető szükség van tehát egy széleskörű szemléletváltásra! Hogy ma, amikor már tudjuk, hogy mi a legjobb a babáknak, lehetőségük legyen azt kapni, amire valóban szükségük van, és ne jelenhessenek meg olyan írások, amik az ellenkezőjét állítják! Vagy, ha meg is jelennek, csak legyintsen mindenki, hogy valaki itt maradt a múlt századból, de tudjuk mindannyian, hogy ez már történelem, és a jövő már egy másik út!

Noel lassan 17 hónapos. Még mindig szopizik! Egészséges, kiegyensúlyozott baba! Köszönöm mindenkinek, aki támogatott bennünket abban, hogy szopizhasson! 

Forrás: LLL.hu

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

 

Szólj hozzá

anya szoptatás egészségügy bimbóvédő cumisüveg gyerekkel cumizavar szoptatási tanácsadó Eszti-téka