2017. aug 28.

Kávé fogyasztás más állapotban!

írta: syeszter
Kávé fogyasztás más állapotban!

coffee-1245891_640.jpgMindig is nagy kávéfogyasztó voltam, így el sem tudtam képzelni, hogy mi lesz velem majd, ha a várandósság során nem ihatok kávét! Emiatt bújtam minden fellelhető irodalmat azzal kapcsolatban, hogy lehet-e vagy sem kávét fogyasztani a terhesség, és majd később a szoptatás alatt. Majd amikor valóban várandós lettem, az úgy szeretett kávéillat komoly émelygést és hányingert okozott, így végül a terhességem első három hónapjában még csak gondolni sem mertem a kávéra! Majd a reggeli rosszullétek elmúlta után újra része lett az életemnek, és ma, amikor másfél éves a fiam, aki még mindig szopizik, és még mindig sokat ébred éjjel, úgy érzem, hogy ez a kedves nedű az, ami valójában életben tart, mert nélküle már tuti meghaltam volna a fáradtságtól!

coffee-2285261_640.jpgÚgyhogy mindenki számára szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy tilos a kávéfogyasztás a várandósság és szoptatás alatt! Egyedül a mennyiség az, ami nem mindegy.

Valójában itt hangsúlyoznám, hogy nem csak a kávéfogyasztást kell mérsékelnünk, hanem minden olyan étel és ital fogyasztását, ami koffeint tartalmaz. Ugyanis a koffeinről tudni kell, hogy akadályozza bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hasznosulását, valamint számolnunk kell a koffein vízhajtó hatásával is. Ezért a mértéktelen fogyasztástól mindenképpen tartózkodnunk kell! A koffein átjut a méhlepényen, és így a hatása a magzatnál sem marad el, hiszen a kismama szívveréséhez hasonlóan a magzat szívverése is felgyorsul. Emiatt a napi ajánlott koffein mennyiséget nem érdemes túllépni. Ez pedig 150 milligramm/nap. Hadd adjak ehhez egy kis segítséget:2_dl_filteres_kave_1.jpg

És mi a helyzet a szoptatással?

Mivel csak igen kevés mennyiségű koffein jut be az anyatejbe, ezért szintén a kis mennyiségű fogyasztásra érdemes törekednünk, és akkor az biztos nem okoz semmilyen problémát a gyermekünknél. Ha azonban a baba nyűgös, sokat van ébren, akkor érdemes csökkenteni, vagy átmenetileg elhagyni a koffeinfogyasztást, hogy ez a probléma orvosolva legyen, és így garantáltan mind ketten többet fogtok tudni aludni!alarm-clock-2132264_640.jpg

Várandósság és szoptatás alatt még inkább érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy mit eszünk és mit iszunk. Hiszen nem csak a saját egészségünk, hanem a babánk egészsége és fejlődése miatt is nagy szerepet kap a táplálkozásunk ebben az időszakban. 

 

Ha tetszett oszd meg ismerőseiddel is! 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Már az Instagarmon is!

 

Szólj hozzá

kávé praktika tervezés egészségmegörzés DXN Eszti-téka Ganoerma