2017. sze 06.

Okos megoldás az emlékeink tárolásához

írta: syeszter
Okos megoldás az emlékeink tárolásához

4547219972_504e703f86_z.jpgSzeretek rendet tartani magam körül, és rendszerezni a dolgaimat. Évente egyszer tartok egy nagy szelektálást. Kiszórok mindent, amit már jó ideje nem használok, és feltehetően soha többé nem is fogok használni. Ne foglaljanak feleslegesen helyet.  Azonban vannak olyan dolgok az életemben, amiket igaz, hogy nem használok, de ha sűrűbben nem is, évente egyszer letörlöm róluk a port, és közben emlékezem.

Ezek azok a dolgok, amik az életem részei, amikhez emlékek tapadnak. És olyan jó ezeket legalább ilyenkor kézbe venni! Mert visszarepítenek a gyerekkoromba, vagy kamaszéveim kusza mindennapjait hozzák vissza egy percre - és azokat az arcokat, akik ma már nincsenek közöttünk, de a mai napig hordozom az emléküket a szívemben, mert egykor fontos részei voltak a minden napjaimnak. Tárgyak. Emlékek. Amiktől, történjen bármi, sosem válnék meg!

34767384796_95090db234_z.jpgÉs így vagyok azokkal a régi adathordozókkal, gondolok itt a VHS kazettákra, magnó kazettákra, amik megörökítették életünk egy-egy jelentősebb eseményét. Kicsi korunk gagyogásait, a nagypapám hangját, mielőtt egy műtét miatt az egyik hangszalagját el kellett vágni… De ott vannak a ballagási videók, és egyéb jeles családi események, amiket már lehetőségünk volt a 90-es években házilag is videokamerával rögzíteni. Ezek azok, amiket a tartalmuk miatt sosem dobnék ki, azonban csak a helyet foglalják. És ahogy lassan az idő megeszi őket, hallgathatatlanokká, nézhetetlenekké válnak. De attól még őrzöm, mert az illúzió, hogy a nagyszüleimet még egyszer ezeken viszontláthatom: felbecsülhetetlen!

Többektől hallottam már arról, hogy ezek ma már digitalizálhatóak. De eddig még sosem vettem a fáradságot, hogy utána járjak ennek, és így megóvjam a féltve őrzött felvételeimet a végleges megsemmisüléstől. 

children-593313_640.jpgA digitalizálás előnyei:

  1. Nem romlik tovább a szalag, így idővel nem semmisül meg a hang- és képanyag
  2. A szalagok digitalizálása során javítják a hangminőségét, így újra élvezhetővé válik a felvétel
  3. Elszakadt szalag esetén is lehetőség van a digitalizálásra, azonban, ha meg van gyűrődve a szalag, azt a részt sajnos kivágják, így azt a szakaszt elveszítjük.
  4. A házi készítésű magnófelvétel hanganyagát számokra bontja, ami jobban kezelhetővé teszi a hangfelvételt.
  5. A könyvespolcon pedig nem csak a kazetták helye szabadul fel, hanem az ősrégi lejátszókat is kiselejtezhetjük, mert így garantáltan nem lesz már rájuk szükségünk!

A számomra megfelelő megoldást az emlekmento.com oldalon találtam meg.

És ha jobban belegondolok, egy időre megvan, ki mit kap tőlem karácsonyra ajándékba! Mert azt hiszem, mindannyian örülni fogunk annak, ha a régi családi összejöveteleket őrző kép-, és hanganyagokat újra jó minőségben megnézhetjük, vagy végighallgathatjuk, és nem mellesleg így mindannyiunk számára elérhetővé válhatnak ezek az oly régóta őrizgetett kincsek!

Digitalizáld Te is a régi kazettáid... Kattints az Emlékmentő.com oldalára!

Ha tetszett oszd meg ismerőseiddel is! 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Már az Instagarmon is!

Képek:

Pixapay.com

Flickr.com

Szólj hozzá

praktika emlékek tervezés érzelmek digitalizálás Eszti-téka