2017. sze 13.

Nyílt levél minden szülőnek, akinek biciklire ül a gyereke!

írta: syeszter
Nyílt levél minden szülőnek, akinek biciklire ül a gyereke!

children-1217246_640.jpgAmire a gyerekek 6-7 évesek lesznek, megtanulnak két keréken biciklizni. Azaz mi, szülők megtanítjuk őket két keréken száguldozni, hiszen nincs is ennél jobb móka, és valljuk be, ki ne szeretne tekerni! Minden gyerek rajong a biciklizésért! Majd elindulunk gyerekeinkkel az utcán a forgalomba biciklivel. Büszkék vagyunk rájuk, hogy már milyen ügyesek! Mindenki a saját bicóján teker, a gyerekek elöl, mi, szülők mögöttük, és még a látványát is élvezzük, ahogy a kis csemetéink tekerik előttünk a kerékpárjukat.

34590595780_a6835ac69b_z.jpgMa egy nem túl forgalmas kereszteződésben egy édesanya két csemetéjével tekert át előttünk a zebrán. A két kicsi ment elől, anyuka mögöttük. A zebrához érve nem álltak meg körülnézni, hogy biztonságosan átérnek-e a másik oldalra! A legkisebb, olyan 5-6 év körüli kisfiú, ment legelöl. Ijesztő volt!  – helyett: Ha kicsit gyorsabban megyünk, el is üthettük volna őket! És mi van, ha ez egy forgalmasabb útszakaszon történik? Vajon ott is így mentek volna át?

Az-az érzésem, egy fontos dolgot elfelejtünk: Nem elég biciklizni megtanítani a gyerekeket, a biztonságos közlekedésre is meg kell tanítanunk őket! A KRESZ a biciklisekre is vonatkozik! Attól a pillanattól fogva, ahogy elkezdenek közlekedni a forgalomban! Vannak olyan alapszabályok, amiknek a be nem tartása a bicikliző ÉLETETÉBE KERÜLHET! Ezért mindenkinek, aki a közlekedésben részt vesz, ismernie kell a KRESZ ide vonatkozó szabályit! És erre meg kell tanítania a gyermekeit is!bike-1015369_640.jpg

Sok emberben hamisan él az a kép, hogy a gyalogátkelőhelyen bármilyen formában közlekedőnek van elsőbbsége! A zebrán a biciklivel áttekerőnek ugyanis nincsen! A zebrán elsőbbsége csak a gyalogosnak van! A kerékpárral szabályosan csak úgy kelhetünk át gyalogátkelő helyen, ha leszállunk róla, és toljuk magunk mellett.  Ez esetben gyalogosnak számítunk, és az elsőbbség jár, de csakis ebben az esetben!

Pár éve - október vége, november eleje lehetett -, hirtelen jött a lehűlés, én a céges kocsival jöttem haza a munkahelyemről, még nyári gumikkal. Az eső esett, kezdett sötétedni, a látási viszonyok nem voltak túl jók. Már lakott területen belül voltam, amikor egy zebrán a semmiből elém tekert egy kamasz lány! Egy a főútra bekötő útról hajtott a zebrára, körül sem nézett. Így visszagondolva úgy tűnt, mintha nem is vett volna arról tudomást, hogy egy forgalmas főútra hajt rá, ahol elég élénk a forgalom! Ahogy megláttam, satufékeztem. Ő a hirtelen fékcsikorgástól megijedt, és szintén satufékezett, majd leblokkolt a zebra közepén, közvetlen a kocsim előtt. A kocsi megcsúszott, és éreztem az égett gumiszagot. Egy fél méterrel álltam meg előtte. Hazáig remegett kezem-lábam! Tényleg hajszálon múlott, hogy nem gázoltam el! Még most is hevesebben kezd verni a szívem, amikor csak eszembe jut ez az eset! De azt hiszem, ezt nem csak én nem fogom soha elfelejteni. És sajnos nem ilyen szerencsés mindenki! Kerékpárosként számolnunk kell azzal, hogy az autós nem minden esetben tud másodpercek töredéke alatt megállni! TILOS a zebrára ráhajtani biciklivel főleg anélkül, hogy megállnánk körülnézni!2871590170_174309fdf9_z.jpgTanítsuk meg gyermekeinknek, hogy szálljanak le a bicikliről, és nézzenek körül! Csak és kizárólag ezután lépjenek a zebrára! Ezt a kerékpárosok nagy többsége nem teszi meg.

Nekünk, szülőknek a feladatunk, hogy ne csak biciklizni tanítsuk meg csemetéinket, hanem a közlekedési szabályokra is! Senki más nem fogja őket erre megtanítani!

Vigyázzunk az életükre! A KRESZ ismerete életet menthet!

Hasznosnak találtad, oszd meg ismerőseiddel! 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Már az Instagarmon is!

Képek:

Pixapay.com

Flickr.com

Szólj hozzá

közlekedés biciklizés szülői felelősség gyerekekkel KRESZ gyerek idő Eszti-téka tanítsuk meg