2017. sze 25.

10 jó tanács, ha babalátogatóba készülsz!

írta: syeszter
10 jó tanács, ha babalátogatóba készülsz!

baby-2635037_640.jpgA várandósság utolsó heteiben a környezet az őrületbe kergeti a kismamát a: „Na, egyben vagytok még?”- kérdéssel. Mintha ezzel meg lehetne gyorsítani a baba érkezését… Majd ezután a gratulációk mellett elindul a hajsza: „Mikor láthatjuk? Ugye Te nem leszel olyan, hogy nem engedsz senkit oda?” stb. Bevallom, amíg nem éltem át a másik oldalt - mármint a frissen szült anyuka oldalát -, én magam sem értettem, hogy miért kell várni! Miért az a 6 hét, hiszen addig milyen sokat nő a baba! De ez, valljuk be, rólunk szól, a mi kíváncsiságunkról.

Most, hogy elhatároztuk a férjemmel, hogy - ha Isten is úgy akarja - jöhet a második baba, nagyon sok mindent kezdtem el átgondolni. Azokat a dolgokat is, amiket megszenvedtem Noel érkezése után. Az első babánál még minden új, mindenben tapasztalatlanok vagyunk. Azonban ezek végiggondolása segít abban, hogy ne történhessenek meg velünk még egyszer olyan dolgok, amik romboltak bennünket ahelyett, hogy építettek volna!newborn-1399193_640.jpgVégre megérkezett a várva várt baba! Végre hazaengedtek a kórházból, és végre otthon lehettem! Végre elkezdhettük a családdá válást. A szülés után egyelőre feküdni esett a legjobban, mert a gátseb hege bizony nagyon fájt. Ebben az állapotban senki másnak a társaságára nem vágytam, csak a közvetlen családtagok jelenlétére és segítségére. Akiknek elsősorban nem az volt a feladata, hogy a baba gondozását, dajkálását átvegyék tőlem, hanem az, hogy a háztartást átvállalják addig, amíg lábadozok, és a babával kialakul közöttünk a kötődés, a napi rutin, és el tudom látni újra a mindennapos feladatokat. Volt, akinek ez egyértelmű volt, és sajnos volt, akinek nem volt az!student-849828_640.jpgPontokba szedtem –talán most igazából magamnak, de szerintem hasznos ez nektek is –, mi az, ami jó volt, és legközelebb is így szeretném, és mi az, amiben határozottabb leszek a második baba érkezése után a látogatókkal kapcsolatban:

  1. Számunkra az első 6 hétben a legnagyobb segítséget az nyújtotta, ha én zavartalanul tudtam a babával foglalkozni, és volt valaki, aki főzött ránk.
  2. Ha megnyitják előtted az otthonukat az első 6 hétben, csak akkor vedd kézbe a babát, ha megengedik. Sose vedd ki az anyukája kezéből, csak azért, mert meg akarod fogni!
  3. Ha a babát odaadják, ne órákra ragadd magadhoz: „Majd én ülök itt vele, amíg alszik!” kijelentéssel, miközben az anyukának esélye sincs a gyerekéhez hozzá férni. Ez tapintatlanság! Dajkáld meg egy picit, és add vissza!
  4. Sose menj betegen, még náthásan se babalátogatóba! Ha már orrspray-t kell használnod, mert el van dugulva az orrod, már az elég indok, hogy elhalaszd a látogatást! A baba immunrendszere még nagyon gyenge. Könnyen megbetegszik!
  5. Ne várd, hogy vendégül lássanak!
  6. Ha az anyuka elvonul szoptatni, akkor ne menj utána!
  7. Ne adj kéretlen tanácsokat, hogy te, vagy a barátnőd ezt annak idején nem így csináltátok!
  8. Ajándékvásárlás előtt érdeklődj, hogy mire van szükségük. Felesleges valamiből megvenni a harmadikat, csak azért, mert te azt szeretnéd és neked tetszik! Ha valamire határozottan nemet mondanak, akkor fogadd el, és azt ne vidd!
  9. Ne maradj egy két óránál tovább! Anyukának is és a babának is szüksége van még a pihenésre!
  10. Ha ruhát szeretnél venni a babának, akkor mindenképpen egy-két számmal nagyobbat vegyél! Nagyon hálás voltam azoknak, akik erre odafigyeltek. Hiszen a születési mértből bevásároltunk, kaptunk innen-onnan, így abból nem volt hiány. Sőt több volt, mint kellett volna. A nagyobb méretek esetében pedig így már lehetett előre számolni azokkal a ruhadarabokkal.

+1 Ne az újdonsült anyukától várd el, hogy tekintettel legyen a vágyaidra! Legyél Te tekintettel az anyuka és a gyermeke között most kialakuló kötődésre és egységre, és ezt tartsd tiszteletben!

Tehát mielőtt elindulnál babát látogatni, gondold végig miért mész: hogy segítségére legyél az anyukának, vagy, mert kíváncsi vagy, és babázni akarsz! Ha a válasz az utóbbi, akkor fogadd el, hogy ki kell várni az esetleges 6 hetet.

Ha hasznosnak találtad, oszd meg ismerőseiddel is! 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Eszti-téka az Instagarmon!

 

Szólj hozzá

anya ajándék baba tervezés Eszti-téka baba látogatóban