2017. okt 02.

7 tipp, hogyan legyünk öko mamik és egészségesebb gyerekek anyukái

írta: syeszter
7 tipp, hogyan legyünk öko mamik és egészségesebb gyerekek anyukái

people-2568669_640.jpgAmióta anya vagyok, azóta látom csak igazán, hogy mennyi szemetet termel egy kisgyerekes család! Vigyázzunk a Földünkre, nem mindegy mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk magunk mögött! Mi kicsiben is tehetünk bolygónk megőrzéséért, és még gyermekeink egészségét is szolgáljuk vele!

Babaruhák tisztán tartása! Amit biztosan tudhatunk, hogy az újszülött csecsemők bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, így sokkal inkább ki vannak téve a vegyszerek káros hatásának, mint a felnőttek. Ezért kell körültekintően választanunk a ruháik tisztításához megfelelő mosószert és öblítőt! Mosószerek közül válasszuk a kifejezetten babák számára készült termékeket, és azokat a mosószereket, amik. könnyen lebomlanak! Szerencsére ma már egyre több olyan termék közül választhatunk, amik környezetbarát megoldásúak, és így a bőrt sem irritálják. Öblítő helyett pedig válasszuk az ecetet!baby-22199_640.jpgMosható pelenka: A legegészségesebb választás babáink számára a textilpelenka, ugyanis ez biztosítja a legoptimálisabban a bőr szellőzését. Mosható pelenka mellett nem szükséges popsi krémet sem használnunk, ugyan is a popsi nem pirosodik ki benne! A bőr nem műanyaggal, hanem természetes anyaggal érintkezik, és jó tudni, hogy a hagyományos eldobható pelenkákban 1 Celsius fokkal melegebb van, így a textil a meleg nyári napokon is a kellemesebb választás a baba számára. Hosszútávon gazdaságosabb, és nem termelünk vele nehezen lebomló hulladék halmokat!

Hordozható pelenka alátét: Ha sokat utazunk, vagy csak vendégségbe látogatunk, mindig érdemes pelenka alátétet magunknál tartani, hogy legyen mit a baba alá tenni, miközben tisztába tesszük. Ha vásárolunk pelenkázó táskát, ez már a legtöbbnek tartozéka, így akkor garantáltan kéznél van. Azonban ha nincs, akkor se a boltban kapható eldobható verziót válasszuk! Jobbnál jobb kis szettek vannak a baba piacon, amik jó minőségű textíliákból vannak varrva. Válasszunk inkább ezek közül! Egyszer kell csak megvenni, és ahány gyermekünk születik, annyit kiszolgál. Költséghatékony és még hulladékot sem termelünk vele.glass-2619011_640.jpgBabavíz helyett forraljunk csapvizet, vagy vegyünk víztisztítót! Ma már kapható a víztisztítók piacán olyan készülék is, amelyikből forralás nélkül itathatjuk tiszta vízzel a babánkat. Szintén pénzt spórolunk meg, és a nem szennyezzük a környezetet az üres palackokkal.

Popsitörlő helyett elég a vizes ruha: Bizony meglepődtem, amikor utána néztem, mennyi vegyszert viszünk így fel a popsitörlőkkel gyermekünk bőrére, ami aztán felszívódik a bőrén keresztül. A vizes ruha használatával viszont óvjuk a babánkat, ráadásul eldobható termék helyett többször használhatót választunk.

Használt babaruhák: Meglepően jó minőségű ruhákat lehet már megvásárolni turkálókban, vagy más anyukáktól. Ma már az internetnek köszönhetően egyre több lehetőségünk van adni-venni ezeket a csodás kis ruhadarabokat. Hiszen az első időben még olyan gyorsan nőnek a babák, hogy ami egyik nap még jó volt rá, az a másik nap már kicsi. Adjuk el, vagy adományozzuk tovább ezeket a ruhácskákat, és költséghatékony megoldásként vásároljunk anyukáktól használt ruhákat. Így még a turkálós ár alatt juthatunk ruhákhoz, ami nem utolsó sorban egészen környezetbarát megoldás is!151351410_c21f9d88e9_z.jpgBolti bébi étel helyett főzzünk a picinek! Bolti bébi étel vásárlása esetén töménytelen babaételes üveg tud felhalmozódni egy háztatásban, ráadásul sosem lehetünk biztosak abban, hogy mit eszik a gyerek! Ha mi magunk főzzük meg a hamikát, lehetőségünk van termelőtől vásárolni bio zöldséget és gyümölcsöt. Szerencsére egyre több termelői piac érhető el országszerte, így friss és egészséges alapanyagból készülhet a babaétel, és ha egyszerre nagyobb mennyiséget készítünk, mélyhűtőben eltárolhatjuk azokra az időkre, amikor nincs időnk főzőcskézni.

Ha tetszett, oszd meg barátaiddal! 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Szólj hozzá

spórolás tervezés költséghatékony egészségmegörzés ökolábnyom Tippek Eszti-téka kevesebb szemét egészségesebb gyerek