2017. nov 20.

A gyermekek jogai az élet kezdetén

írta: syeszter
A gyermekek jogai az élet kezdetén

Ma van a gyermekek jogainak világnapja! Gondoljunk a legkisebbekre is ezen a napon! Sajnos a kórházak és a szülészetek ma Magyarországon megfosztják az újszülötteket a legalapvetőbb jogaiktól a kórházi protokoll betartása és betartatása érdekében!

crl_crown_rump_lengh_12_weeks_ecografia_dr_wolfgang_moroder.jpgMagzatok jogai

Érdemes tudni, hogy a várandósság ideje alatt nem ugyanazok a jogok illetik meg a gyerekeket, mint születésük után. Bár a magyar alkotmány kimondja, hogy az emberi életet a fogantatás pillanatától védelem illeti meg, a terhességmegszíkítást még is a várandósság 12. hetéig elvégzik, ha az anya úgy dönt, hogy nem kívánja megtartani gyermeké. Ugyanis az anya önrendelkezési joga érvényesül a születendő gyermek élethez való jogával szemben. Amennyiben az anya úgy dönt, hogy megtartja gyermekét, abban az esetben viszont a magzatnak joga van az egészséges fejlődéshez, és ehhez mindent meg kell tenni, hogy a gyermek élete, egészsége biztosítva legyen. Ennek köszönhető az a rengeteg vizsgálat, amire várandósan kötelezve vagyunk! Bár én ezeket sokszor felesleges macerának tartom, de vállalom, nehogy ezen múljon a gyermekem egészsége!neonatal_jacoplane.jpgKoraszülöttek jogai

Azoknak a gyerekeknek az esetében, akik a 36. hétnél korábban születtek, beszélünk koraszülöttekről. Ma már a 24. terhességi hét után, 500 gramm születési súly vagy 30 cm testhossz felett koraszülött újszülöttről beszélünk, amennyiben életjelenségeket mutat a kis jövevény. Ez esetben már megilleti őt az élethez való jog is, minden más emberi jog mellett! Nap, mint nap küzdenek orvosok és ápolók ezekért a csöpp életekért, olykor emberfeletti erővel, hogy a legkevesebb egészségkárosodással vészelhessék át étéletük első küzdelmes heteit, hónapjait.

Azonban ma is csorbát szenved a kapcsolattartási jog. Mivel a koraszülött osztályokon kötött látogatási rend van, így az anya és apa részére nem biztosított a folyamatos jelenlét, vagy a saját időbeosztásuk szerinti látogatás. Kénytelenek a kórházak látogatási idejéhez igazítani az életüket. Ez akkor okoz komoly szervezési nehézséget, ha a szülők lakhelye, és a koraszülött osztály ahol a babát ápolják, nem ugyanabban a városban van. És ha a családban van már kisgyermek, az ő élete, napirendje is a kórházi látogatási rendhez kell, hogy igazodjon addig, amíg az új kis jövevény nem erősödik meg annyira, hogy hazavihessék.

Örömmel olvastam a héten a hírekben, hogy már vannak koraszülött osztályok, akik 24 órában állnak nyitva a szülők előtt, ezzel is megkönnyítve a család terheit, és a kapcsolattartást.1120286908_fff423a2f3_z.jpgÚjszülöttek jogai

Az újszülöttek számára már senki nem kérdőjelez meg semmilyen jogot, azonban a legfontosabb jogoktól a kórházi protokoll rendszere a születésüket követő pillanatban máris megfosztja őket! Mert joga lenne az újszülöttnek arra, hogy az élete első fél órájában mellre kerüljön, és édesanyja megkezdje a szoptatását! Joga lenne a bőrkontaktushoz, és ahhoz, hogy édesanyja mellkasán pihenjen élete első órájában. És joga van az édesanyával maradni a nap 24 órájában, hogy így az igény szerinti táplálása is megvalósulhasson! Ma még nagyon kevés kórházban biztosítják az aranyórát a baba és az anya számára, amiről pedig tudjuk, hogy a legfontobb lenne az újszülött számára. A legtöbb kórházban ma sem egyértelmű a rooming-in elhelyezés. A babákat a csecsemő osztályon szállásolják el, külön az édesanyjuktól. Emlékszem, amikor az én kisfiam született, komoly harcot kellett vívnunk a csecsemő osztály nővéreivel, hogy a kisfiam mellettem lehessen a nap 24 órájában! Hiába az a gyermek számára a legjobb, hogy az édesanyja közelében van, még is a nővérek arra hivatkoztak, hogy majd visszaviszem a picit éjjel, mert nem tudok tőle pihenni, emiatt ők ezt eleve megelőzve nem is akarták kiadni a fiamat éjszakára. Egy olyan kórházban, ahol a kórház biztosítja a rooming-in elhelyezést, amennyiben az édesanya szeretné!

Amikor segítséget kértem egyik este, mert kevés volt még az anyatej a fiamnak, és segítség kellett volna a szoptatáshoz, az volt a válasz, miért nem tolom be a babát a csecsemő osztályra, legalább tudnék pihenni. Én nem a saját pihenésem lehetőségét hiányoltam, és a segítségkérésem sem erről szólt! Egyszerűen szerettem volna a gyerekemnek biztosítani az alapvető szükségleteinek a kielégítését, ami minden újszülöttet megillet! Mert a babának joga van ahhoz, hogy ne adjanak neki cumisüveget, cumit, és ne kapjon az anyatejen kívül mást enni- és innivalót, csak ha orvosilag indokolt.

Számomra az is megdöbbentő volt, hogy én, mint a gyermekem anyja, egyszer sem beszélhettem a gyermekem kezelőorvosával, hanem csak a nővérek közvetítettek közöttünk. De, teszem fel a kérdést, ki képviselte a gyermekem jogait ebben a helyzetben? Mert nekem sajnos esélyem sem volt rá!

De sajnos messze vagyunk még a szemléletváltástól, és amíg a szülő nőket beterelik az intézmény falai közé, kiszolgáltatva őket és gyermeküket egy nem újszülött központú ellátásnak, addig sajnos, ha nem elég határozott és talpra esett az anyuka, a gyermeke jogai, és szükségleteinek kielégítése sérülni fog a kórházi dolgozók nem megfelelő hozzáállása miatt.

Ha hasznosnak találtad, oszd meg ismerőseiddel is! 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Eszti-téka az Instagarmon!

Szólj hozzá

anya jogok unicef baba gyerekekkel Eszti-téka