2019. ápr 24.

Mindaz, amit a bárányhimlő elleni oltásról tudni kell

írta: syeszter
Mindaz, amit a bárányhimlő elleni oltásról tudni kell

pixnio-42744-725x479.jpgFelrobbantotta az internetet a hír: kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás. De hogy kinek, mikor, hogyan? – Nézzük a tényeket!

Miért oltassunk? Eddig is minden gyerek átesett rajta – mi ez a nagy felhajtás?

statisztika szerint a bárányhimlős esetek tizedénél jelentkeznek szövődmények, ezer betegből 2-3 esetben olyan súlyosak, hogy kórházi kezelésre van szükség. Átlagosan minden 60 ezer bárányhimlős betegből egy belehal a szövődményekbe. Ez még mindig nem tűnik annyira vészesnek, de mivel a betegségen gyakorlatilag mindenki átesik, a Föld teljes lakosságában ez évi 7-9000 halálesetet jelent, zömében gyerekeket.

Ráadásul az sem teljesen igaz, hogy ha egyszer legyőztük a vírust, többet nincs vele semmi gondunk. A bárányhimlőt a VZV (varicella zoster virus) nevű vírus okozza, ami a herpeszvírusok jó szokása szerint nem hagyja magát kipucolni az emberi szervezetből. Az idegrendszer dúcaiban húzza meg magát, és bármikor elő tud jönni, ha az immunrendszerünk éppen legyengül. Az újraaktivizálódást övsömör néven ismerjük, és utáljuk! Az ezzel járó kellemetlen kiütéseket nagyjából az emberek egyharmada tapasztalja meg legalább egyszer életében. Idős korban ez az arány bőven 50 százalék fölé kúszik. Forrás: https://index.hu/tudomany/2017/01/19/kell_nekunk_oltas_baranyhimlo_ellen/

Mi változik szeptembertől?

  • Jelenleg is elérhető hazánkban ez a védő oltás, de egyelőre a választható oltások között szerepel, és egy oltás jelenlegi ára: 10-12000 Ft között mozog. A teljes védettség kialakulásához azonban kettő darab oltásra van szükség ahhoz, hogy az optimális hatást elérjük. Így már 20.000-24.000 Ft-ról beszélünk.
  • Szeptembertől 13-16 hónapos korban kapják majd meg a gyermekek a védőoltást. Ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akik ennél idősebbek, és még nem kapták meg az oltást, valamint még nem estek át a betegségen, ha a szülő úgy dönt, hogy szeretné a gyermekét beoltatni, akkor továbbra is saját költségen kell majd megvásárolnia a vakcinát.

Mi van akkor, ha a szülő nem szeretné beadatni gyermekének ezt az oltást?

  • Ha életkora alapján beleesik a gyermek azok közé, akiknek kötelező, a szülőnek nincsen választási lehetősége ezzel kapcsolatban, ahogy a többi kötelező oltással kapcsolatban sincs.

Ezt a betegséget védőoltás nélkül lehetetlen elkerülni.

Súlyos szövődményei alakulhatnak ki:

  • Elfertőződhetnek a kiütések, és ezek nem csak apróbb tályogot jelenthetnek, hanem olyan súlyos elváltozásokat, amelyeknek a kezelése már bőrátültetést igényel.
  • Lehetnek idegrendszeri szövődmények is, ilyen a kisagyi gyulladás, de okozhat agyvelőgyulladást is, ami már életveszélyes megbetegedés, és gyógyulás esetén is maradványtüneteket hagy maga után. Forrás: https://infostart.hu/belfold/2019/04/23/kotelezo-lesz-a-baranyhimlo-elleni-oltas-ime-a-tudnivalok

Oszd meg másokkal is! 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Kíváncsi vagy ki van a blog mögött, kövess az Eszti-téka Instagram oldalán!

 

Szólj hozzá

oltás bárányhimlő Eszti-téka