2021. feb 08.

7 könyv a harmónikus párkapcsolatért

írta: syeszter
7 könyv a harmónikus párkapcsolatért

literature-3060241_640.jpgKi ne szeretne boldog párkapcsolatban élni? De mitől fog működni egy kapcsolat? Tényleg létezik sírig tartó szerelem, a mai korban is? És ebben tényleg segíthetnek könyvek? A válaszom: igen! 

Férjem lelkész, és mi közösen tartjuk a jegyesoktatásokat azoknak a pároknak, akik a férjemet kérik meg, hogy eskesse meg őket. Annak idején mi is rengeteg hasznos ismeretet kaptunk Révész Lajos baptista lelkésztől és feleségétől, Révész Szilvitől. És ezt igyekszünk mi is tovább adni. Bizony, nem kevés szituáció volt az életünkben, amikor visszanyúltunk a tőlük hallottakhoz, és ez segített egységben maradni, és olyan helyzetekben tudtunk egyértelműen nemet mondani, amik gyengítették volna a házasságunkat, ha engedünk más emberek nyomásának vagy téves elvárásainak. 

Szívem szerint minden párnak kötelezővé tenném a jegyesoktatást, nem csak azoknak, akik egyházi esküvőt is szerveznek. Valamint ötévente újra vissza hívnám őket, hogy ezzel is segítsük az életüket. Miért gondolom ezt? Mi minden jegyesoktatáson újra szembesülünk azzal, hol is tart a mi kapcsolatunk, és bizony sokszor jól jön, hogy mi magunk is elgondolkodunk azon, hogy bizonyos kérdésekben a helyünkön vagyunk-e. Sok felismerést hozott már nekünk is az évek során egy-egy ilyen alkalom. 

Azonban nagyon jó, és elérhető segítéséget nyújt számunkra jó pár könyv. A teljesség igénye nélkül összeválogattam a könyvespolcunkról 7 könyvet, amit szertenék a figyelmetekbe ajánlani, hogy segítse életeteket, házasságotokat, kapcsolataitokat.img_20210207_092515.jpg

Önmagunk és a társunk megismerése érdekében: 

1. Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai pároknak

Ahhoz, hogy jól működjön a házasság, ismernünk kell magunkat is és a másikat is. 4 személyiség típust különböztetünk meg, amibe minden ember besorolható. Egyrészt fontos, hogy tudd, te melyik személyiség típus vagy, másrészt ismerd a társadét, és akkor máris nagyon sok konfliktushelyzetben meglátod, hogy a másik nem szivat azzal, ami téged idegesít, hanem ez az ő személyiségtípusának az egyik jellemzője. Ha megszakad, sem tud másmilyen lenni. Ezen azonban még a házasságkötés előtt érdemes elgondolkodni, képse vagy-e ezzel együtt élni vagy sem. Az írónő kellő humorral kezeli a sokszor nagyon is bosszantó jellemvonásokat. Igazi felüdítő olvasmány, egyáltalán nem száraz, tudományos írás. 

A lényeg: segít abban, hogy ne haragudjunk a párunkra, és ne törekedjünk emberfeletti erőfeszítésekkel arra , hogy megjavítsuk, azáltal, hogy rávilágít, hogyan tudjuk őt még jobban megérteni. 

2. Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv

Az előző könyvhöz hasonlóan ugyanúgy az önismeretet és a másik megismerését szolgálja. Mitöl érzi a másik, hogy szeretve van? Jó kérdés ugye! Ismerjétek meg egymás szeretenyelvét, és használjátok a szeretetetek kifejezésére. Minőségi változást tud hozni minden kapcsolatba! 

img_20210207_092910.jpgA házaság működése érdekében:

Dr. Pálhegyi Ferenc: Keresztény házasság

Amikor jegyben jártunk, akkor ajánlotta ezt a könyvet férjem egyik lelkész barátja. Rászántuk az időt és együtt tanulmányoztuk. Vannak benne meglepő mondatok, amiket fülig szerelmesként a lila ködfelhőben rózsaszín felhőcskéken ücsörögve nem akarsz elhinni. De a valóságban rájössz, hogy a házasság nem működik magától. A házasságot működtetni kell, azonban nem mindegy, hogyan teszed. 

Ez egy igazán gayykorlatias könyv, gyakorlati és kézenfekvő megoldásokkal. A mi jegyesoktatásunknak nem véletlenül lett ez az alapja. 

img_20210207_093002.jpgGary Chapman könyvei:

Gary Chapman 30 éve foglalkozik házaspárokkal. Az alábbi két könyvét a Nyerő páros-t és a Változzunk együtt-et a tapasztalatai alapján írta meg. A könyvek alapja: hétköznapi párok hétköznapi problémái, amik valamilyen szinten mindenkinél visszaköszönő jellemzők. A Változzunk együtt azokat a konfliktushelyzeteket vázolja fel, amiknek az alapját az irreális elvárások szülik. Amikor erővel akarjuk megjavítani a másikat úgy, hogy nekünk a legjobb legyen, miközben mi magunk nem érezzük szükségét annak, hogy változzunk. De ha együtt változunk, előbb-utóbb egymásba tudunk simulni, és megszünnek, vagy mérséklődnek ezek a konfliktusok. A Nyerő páros pedig a konfliktuskezelében ad gyakorlati, kézzel fogható segtíséget, hogy ne manipuláljuk a másikat, hanem nyiltan és őszintén kommunikáljunk felé. 

12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvő előtt: Szintén egy gyakorlatias könyv. "Senki sem azzal a szándékkal köt házasságot, hogy aztán később elválljon. A válások oka abban keresendő, hogy a párok nem készülnek fel kellően a házasságra, és nem képesek összehangoltan együttműködni kapcsolatuk sikere érdekében. Különös, hogy az élet minden egyéb területén felismerjük a tanulás fontosságát, de azt nem vesszük figyelembe, hogy a házasság is komoly felkészülést igényel." Azonban van egy jó hírem. Sosem késő azt mondani, hogy: Akkor önerőből idáig jutottunk. Álljunk meg és alapozzuk újra a kapcsolatunkat. Nézzük meg mi az, ami rombolja, vagy rombolta az évek alatt. 

És külön bekezdést szentelek Gary Chapman következő könyvének, mert van, amikor a legfőbb konfliktus nem a házaságon belül van, hanem kívülről érkezik, de a házasságot alapjaiban tudja megrengetni, ha a friss házasok valameyik rokona nem tudja elfogadni valamilyen okból kifolyólag gyermeke választottját. Ezt a témát Dr. Pálhegyi Ferenc is, és a 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvő előtt című könyv is kölön fejezetben taglalja. 

Gary Chapman: Segítség, rokonok lettünk!

Nem is gondolnánk, hány kapcsolat fut zátonyra amiatt, mert a szülők nem képesek elengedni felnőtt gyereküket, és sok esetben addig mérgezik gyermekük házasságát vagy házastársát, amíg a házasság vagy felbomlik, vagy ha ezek mellett sikerül a párnak egymás mellett maradni, a szülőkkel való kapcsolat romlik meg annyira, hogy nem kívánt vendégek leszenk egymás életében. 

Ez a könyv egyrészt segít megérteni a másik fél abnormális működését, valamint segít lépéseket tenni a kapocsolat helyrehozására. Azonban, ha a másik fél nem hajlandó ezeket a gesztusokat elfogani, ne magad kárhoztasd azért, mert nem sikerült. Bármennyire is nehéz, legalább érted, miért. 

Szeretettel: D. Somogyi Eszter 

Ha tetszett a cikk, akkor köszönöm, hogyha megosztod másokkal is, akik számára inspirációt nyújthat a benne szereplő tartalom. 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Kíváncsi vagy ki van a blog mögött, kövess az Eszti-téka Instagram oldalán!

De már a Pinteresten is megtalálsz :) 

 

 

Szólj hozzá

pszichológus változás tervezés anyós házasság változások könyv ajánló ajándék ötlet Tippek Eszti-téka