2021. feb 16.

Ugató köhögésre ébred a gyerek - a krupp egy anya szemével

írta: syeszter
Ugató köhögésre ébred a gyerek - a krupp egy anya szemével

boy-694763_640.jpgMinden anya rémálma a kruppos roham, amikor a gyerek arra ébred, hogy ugatva, hörögve köhög és nem kap rendesen levegőt, rekedt vagy épp nem képes beszélni a köhögéstől. A legfontosabb, amit ilyenkor tehetsz, hogy nyugodt maradsz, mert így tudsz leginkább segíteni a gyerekeden!

Noel másfél éves volt, amikor a délutáni alvásából arra ébredt, hogy ugatva köhög. Ezt megszínezte az a körülmény, hogy ez pár nappal a méhen kívüli terhességem miatt bekövetkezett életmentő műtétem után volt. Aznap délelőtt szedték ki a varratokat, és a vérveszteség után olyan vérszegény voltam, hogy vénás injekciót kaptam minden nap, hogy helyre álljon a vérképem. Jeles dátum volt aznap, a reformáció 500 éves évfordulója, ami számunkra azért is lett különösen emlékezetes, mert a férjem lelkész, így természetesen épp ünnepi szabadtéri istentiszteletet tartott a faluban. Még jó, hogy a nővérem pont ott volt rám vigyázni, és nekem segíteni. 

Visszatérve Noelre, ijesztő volt, ahogy hörgött és sírt. Bepakoltuk a kocsiba, a tesóm mellette ült a hátsó ülésen és próbálta megnyugtatni, meg ébren tartani, mert féltünk, ha visszaalszik, megfullad. Én pedig végigszáguldottam az utat, be a városba az orvoshoz. Hogy fájt, vagy húzodott-e a sebem, arra nem emlékszem. De, ugye, az anyák nem érnek rá betegek lenni... Hát ez pont egy ilyen pillanat volt. boy-1528150_640.jpg

Kaptunk szteroidos kúpot még ott, a rendelő melletti gyógyszertárban. Kiváltottam és az öltőzőben megkapta Noel. Bámulatosan gyorsan hatott. Az ijedségen túl semmi bajunk nem lett. 

Majd évek teltek el, és minden orvoslátogatás alkalmával irattam fel kúpot, ha már az otthon, a hűtőszekrényben állónak lejárt a szavatossága, sosem lehet tudni, mikor kell alapon. De többször nem volt rá szükség. 

Egészen mostanáig. 

Péntek reggel Noel korábban ébredt, mint szokott. "Anya, már reggel van?" Hangzott a szokásos kérdés, és kiment a szobából megkeresni az apját, aki ilyenkor már ébren van. Ő viszi oviba, míg mi a kicsivel még szundizunk egy kicsit. Furcsa zaj hallatszott be a szobába. Köhög? Hörög? Mi ez? De félálomban nem érte el az ingerküszöböm. Dani felébresztett. "Nem viszem ovodába, nagyon csúnyán köhög." Aztán rájöttünk, ez nem köhögés, kruppos roham. Nem súlyos, magától elmúlt, de összetévesztehetetlen. 

Feltúrtam a hűtőszekrényt, persze csak lejárt kúp volt otthon, de az két dobozzal is. Daninak délelőtt temetése volt, de még utána odaérünk az orvoshoz a gyerekkel - csak zárójelben jegyzem meg, épp inhüvelygyulladásom volt, mozgatni nem bírtam aznap reggelre már a kezemet.

Dani gondolta, két legyet üt egy csapásra, legalább engem is lát orvos, magam miatt úgysem mentem volna el, nem vagyok az az orvoshoz szaladgálós fajta. 

És szombat hajnalban jött a nagy roham. Az igazi szakirodalmakban leírt roham. Amikor a gyerek hajnali négykor arra ébred, hogy mint egy kutya ugat. Sírt, félt, amikor épp jött ki hang a torkán, csak azt hajtogatta, hogy nem tud beszélni. Rekedt volt. És a kúp? Egy örökkévalóságnak tűnt, amire hatott. Az apja tartotta az ölében, a minusz tíz fokban nyitott ablaknál, a fuldokló gyereket, amíg végre újra egyenletesen kapott levegőt, amire elmúlt az ugató köhögés. 

Mit kell tenni kruppos roham esetén? pixnio-42744-725x479.jpg

Ami a legnehezebb, maradj nyugodt, akkor a gyerek is könnyebben megnyugszik. Nyugtasd meg, hogy a sírást abba tudja hagyni, mert az ront az állapotán!

- Ha a gyerek hajlamos rá, akkor mindig legyen otthon szteroidos kúp, a háziorvos ír fel, és figyelj oda a szavatossági idejére, hiába van otthon, ha már lejárt a felhasználhatósági idő. 

- Lássa orvos. Ha elmúlik a roham magától, vagy a kúptól nem kell azonnal orvoshoz szaladni ráértek rendelési időben. 

- Ha ez az első ilyen eset, ne várj, azonnal menjetek orvoshoz!

- Ha lilul a gyerek szája, akkor nem kap elég oxigént, azonnal menjetek orvoshoz vagy hívjatok mentőt!

- A meleg ilyenkor nem jó, nyissatok ablakot - jól öltözzetek fel, takarózzatok be és üljetek ki, vagy álljatok az ablak elé. Ha nincs elég hideg, nyisd ki a hűtőszekrényajtót és állítsd elé a gyereket.

- Meleg inhalálás abszolút ellenjavallott, sose alklamazd kruppos köhögő gyereknél. 

- Ilyenkor lázcsillapítót adni a gyereknek TILOS! Ront a helyzeten!

- Hideg párásítás is segít. 

Akinél ez egyszer előfordult, annál az ősztől tavaszig tartó időszakban bármikor megeshet, egészen 12 éves koráig. Általában valamilyen vírus okozza. Nem megelőzhető. És ami a legrosszabb, semmilyen előjele nincsen. Álltalában éjszaka, vagy a délutáni alvásból ébredésnél fordul elő. 

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, akkor köszönöm, hogyha megosztod másokkal is, akik számára segítséget nyújthat a benne szereplő tartalom. 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Kíváncsi vagy ki van a blog mögött, kövess az Eszti-téka Instagram oldalán!

De már a Pinteresten is megtalálsz :) 

Szólj hozzá

család gyerek betegség anya anyaság érzelmek krupp gyerekkel Eszti-téka