2021. dec 09.

Legyél te is mesenagykövet

írta: syeszter
Legyél te is mesenagykövet

pexels-artem-podrez-7504915.jpgAmióta gyerekeim vannak újra felfedeztem a mesék világát.

Azon szerencsések közé sorolhatom magam, akinek gyerekkorában nem múlt el úgy nap, hogy ne olvasott volna valaki mesét. Emlékszem az esték hangulatára lefekvés előtt, még arra is, melyik könyvek voltak rendszeresen terítéken, hogy a nagymamám mit mesélt fejből, vagy a másik nagymamánk, ha nála voltunk szombat délután. Sosem felejtem el azokat a délutánokat, ő ült a fotelben egy már akkor is igazán koros mesekönyvvel a kezében mi a nővéremmel pedig mellette a két heverőn hallgattuk a meséket és csodásabbnál - csodásabb világokba repített bennünket a képzeletünk. Ennek a sok mesével töltött időnek köszönhetjük, hogy olvasó felnőtt vált belőlünk. És még a férjemre is jó hatással van az én állandó olvasási kényszerem, mert ő is újra beiktatta az életébe az olvasást, ami az utóbbi időben igencsak háttérbe szorult nála. Na ilyen a jó példa. És ezt, a könyvek és olvasás szeretetet igyekszem átadni a gyerekeimnek is. A könyvespolcon egyre több helyet foglalnak el a mesekönyvek, és azt hiszem ez így van rendjén. Nincs olyan nap, hogy ne olvasnánk nekik mesét, akár többször is egy nap, és már a diafilm készletünk is elég jelentős számú filmet tartalmaz. Ha épp nincs, aki olvasson nekik, szívesen töltenek időt a könyvekkel, nézegetik, lapozgatják őket, és a legédesebb amikor a kicsi „olvassa” magának a képeket nézegetve, mert már kívülről tudja a rövid kis szövegeket.

pexels-lina-kivaka-1741231.jpg

Így én is a mesenagykövetek közé sorolom magam és igyekszem minden szülőt, nagyszülőt a felé terelni, hogy olvassanak a gyerekeiknek, unokáiknak mesét. És hogy melyik életszakaszban milyen szempontok alapján válasszunk, arról találtok cikkeket a blogomon.

Te mesenagykövet vagy? Vagy szeretnél az lenni?

Akkor ismerd meg te is a Mesenagykövet Facebook csoportot.

Kik a mesenagykövetek?

„Mesenagykövet az a felnőtt, aki a környezetében lévő gyermek(ek)nek mesél és ezzel bevezeti, és kalauzolja őt egy varázslatos világba.”

Ezért hozta létre Becz Dorottya a Mesenagykövet tulajdonosa ezt a csoportot:

„Minden áldott nap mesét olvasni hatalmas feladat, amikor az élet amúgy is tele van kihívásokkal. Ez a csoport azért jött létre, hogy bármilyen élethelyzetben is vagy felnőttként, legyen erőd történetekkel, mesékkel ellátni a gyermeket, aki hálás lesz minden percért.”

Hogy miben más ez a csoport, mint a sok másik hasonló ilyen jellegű közösség. Dóri indított két heti rendszerességgel egy élő adást, aminek a GYEREKÜLÉS nevet adta. Itt minden alkalommal a mesékről esik szó, de mindig más nézőpontból, más területről, de minden alkalommal egy szakértővel folyik a beszélgetés és ezek mindegyike visszanézhető, ha épp nem tudsz az élő alkalmon részt venni.

Emellett folyamatosan hasznos cikkeke jelennek meg a csoportban, valamint a csoporttagok is megoszthatják egymással tapasztalataikat.

Várunk a csoportban: Kattints

 

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, akkor köszönöm, hogyha megosztod másokkal is, akik számára segítséget nyújthat a benne szereplő tartalom. 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Kíváncsi vagy ki van a blog mögött, kövess az Eszti-téka Instagram oldalán!

De már a Pinteresten is megtalálsz :) 

 

 

Szólj hozzá

mese anya anyaság gyerekkel gyerekülés gyerekekkel facebook csoport mese olvasás gyerek idő Eszti-téka inspiráló-nők