2022. jan 21.

Áthidaló megoldás a pedagóguspálya zsákutcáira

írta: syeszter
Áthidaló megoldás a pedagóguspálya zsákutcáira

img_4064.jpgMit tehet ma egy pedagógus, ha nem akarja elhagyni a hivatását, de az állami rendszerből, úgy érzi, elege van? Egyáltalán van választási lehetősége? Van másik út? Vagy tényleg csak annyi maradt, hogy pályaelhagyóként keres magának olyan munkahelyet a munkaerőpiacon, ahol nem a minimálbérhez közelítő fizetésre számíthat csak. Erről beszélgettem Pincz Petrával, az Áthidaló Iskola Előkészítő Program alapítójával és Bodó Virág Annával, a BabyGarden Daycare Családi Bölcsi és Miniovi megálmodójával és tulajdonosával.

Petra és Virág egyaránt elhivatott pedagógusként léptek ki a nagybetűs életbe. Pedagógiát tanultak, de hamar rájöttek, hogy ők valami egészen másra vágynak, mint amit a rendszer biztosíthat számukra. Egyben azonban biztosak voltak: nem akarnak mást, a pedagógus pálya az övék. 

Petra már az anyatejjel szívta magába a pedagógus pálya iránti elköteleződést, hiszen édesanyja is óvodapedagógus, aki már lassan negyven éve dolgozik ugyanabban az óvodában. De azt az életpályamodellt, amit anyukájánál látott, mégsem érezte a sajátjának. Virágnak a nagymamája volt pedagógus, ám később Virág sikereit látva édesanyja is elköteleződött ebbe az irányba, amikor lánya által életre hívott bölcsi három éves volt. Azóta Virággal kollégák lettek. 

Petra és Virág saját utat választottak, aminek köszönhetően minden nap gyermekek mindennapjait varázsolják szebbé és élhetőbbé, és teszik mindezt vállalkozóként. Ma már workshopok keretében osztják meg saját tapasztalataikat szakmatársaikkal, hogy megmutassák azt az utat, ami kivezet az állami rendszer rossz gyakorlatából, vagy az állami rendszer mellett ad egy plusz eszközt a pályán maradó pedagógusok kezébe, amivel ki tudják egészíteni fizetésüket.img_6662.jpg

A workshopok három havonta indulnak, ahova azokat a kollégákat várják, akik nyitottak a vállalkozóvá válásra. Két féle csoportba lehet jelentkezni: van egy alapozó workshop azoknak, akik gondolkodnak azon, hogy elinduljanak a vállalkozóvá válás útján, és van egy a haladók számára, ahova azokat várják, akik már elindultak, de szükségét érzik, hogy segítséget és támogatást kapjanak.

A VP Workshopok létszáma mindig a jelentkezők számától függ, volt, amikor 5-6 -an voltak, de volt már 25 fős alkalom is.

Eddig több száz kolléga megfordult már ezeken a workshopokon, akik az indulásban kértek segítséget. Volt köztük konduktor, óvodapedagógus, de olyanok is, aki még a diploma megszerzése előtt állnak, de már jelentkeznek, mert nem akarnak az állami szektorban elhelyezkedni

- meséli Petra.

Célkitűzéseik között szerepel az is, hogy eljussanak olyan fiatalokhoz is, akik pályaválasztás előtt állnak, hogy megmutassák számukra a pedagógus hivatás szépséget. Fontos, hogy már a pályaválasztás előtt láthassák a fiatalok, hogy van perspektíva és élet a pedagógus pályán is. Több gimnáziumba is ellátogatnak a pályaorientációs napokon, hogy előadást tartsanak arról, miért jó vállalkozni, pláne gyerekekkel.

A workshopokon igyekeznek minden olyan témát érinteni, ami megkönnyíti a résztvevők számára a vállalkozóvá válást. Amellett, hogy minden hivatalos lépést ismertetnek, amire szükség van az induláskor, elmondják azt is, hogy ők az elején mit rontottak el és mik lehetnek azok a buktatók, amikre előre fel kell készülni.

Továbbképzési lehetőségeket is javasolnak a résztvevők számára, hogy tudják, melyek azok a képzések, amik valóban tudásban és színvonalban is hozzájárulnak a későbbi munkájuk sikeréhez.

Létrehoztak egy Vállalkozó Pedagógusok nevű csoportot a Facebookon, amibe minden resztvevőjük felvételt nyer, így a későbbiekben is bármikor tudnak segíteni, ha valaki elakad.

Amit mindenkinek hangsúlyoznak, hogy vállalkozóként az első lépés, hogy szakmailag kiválónak kell lenni, mert ez az alapja a későbbi sikernek, de ez itt önmagában nem elég, meg kell tanulniuk menedzselni a vállalkozásukat, leszervezni az óráikat. Ebben nagy különbség van az állami szektor és a magánszektor között, hiszen az államiban ez mind fix, leegyszerűsítve: ott csak be kell menni dolgozni, és elvégezni a rájuk bízott feladatokat.

Itt egyszemélyben kell tudnod, mit vár tőled a hivatal, mit hol kell bejelenteni, és még az ügyfélszerzés is a te feladatod, együtt kell dolgozni külső szakértőkkel akár az üzleti szférából, és bele kell tanulni az online és offline marketingbe egyaránt. Ez így elsőre nyilván soknak tűnik és talán ijesztő is egyben...  (Virág)

De erre is van már megoldási ötletük, a jöbeni céljaik között szerepel, hogy szakmai napokat és konferenciákat szervezzenek, ahol meghívott szakértők, marketingesek, valamint vállalkozásfejlesztők tartanak majd előadást, ezzel is segítve a kollégák elindulását és munkájukat.

De a jelenleg futó workshopjaik pont erről szólnak, hogy a szakmai dolgok mellett a sok egyéb tevékenységet hogyan kell jól, és eredményesen megcsinálni. Ezek keretében biztatnak mindenkit a többiekkel való együttműködésre, együtt gondolkodásra, mert a jó vállalkozó felismeri, hogy csapatban van a hatékonyság.

Ez egy nagyon jó önismereti út is egyben, a vállalkozói létben rájövünk, sokkal több mindenre vagyunk képesek, mint azt gondolnánk magunkról. A pandémia is pont ilyen volt, nagyon sok kollégából előhozta az online oktatás azt a fajta kreativitást, amit nem is gondoltak volna magukról, hogy bennük van. - Petra

 

Hogy miért csináljuk mindezt? Egyértelmű, hogy ez a mi hivatásunk, a szenvedélyünk, és meg akarjuk mutatni másoknak is, hogy pedagógusként mekkora kincset őrzünk, amit átadhatunk a jövő generációjának. Hiszen pont emiatt választottuk mindannyian ezt a nagyon szép pályát. - Virág

Keressétek őket és vegyétek fel velük a kapcsolatot: 

 

A következő Vállalkozó Pedagógusok esemény: 
Vállalkozó Pedagógusok oldal:
Szólj hozzá

vállalkozás pedagógus Eszti-téka inspiráló-nők