2017. júl 12.

Személyi igazolván kell már a legkisebbeknek is - mi így intéztük...

írta: syeszter
Személyi igazolván kell már a legkisebbeknek is - mi így intéztük...

boy-633014_640.jpgMúlt héten sikerült eleget tennünk Noel „állampolgári kötelezettségének”, és végre csináltattunk neki személyit! Bár, ha nem utaznánk jövő héten Erdélybe, lehet, hogy még mindig nem lenne neki sem. Ti tudtátok, hogy újszülött gyermeketeknek kötelesek vagytok személyigazolványt csináltatni?

A kórházban, ahol szültem, automatikusan intézték az anyakönyvi kivonat kiállítását. Ehhez nem kellett más, mint az én személy igazolványom, lakcím kártyám, és a házassági anyakönyvi kivonatunk. (Ha nem vagytok házasok, akkor apasági nyilatkozatot kérnek, különben az anya vezeték nevére anyakönyvezik a gyereket.) TB kártya, lakcím kártya automatikusan készül, érkezik születés után. A baba minden esetben az édesanyja lakcímére lesz bejelentve, és arra a címre állítják ki a lakcím kártyáját is. Ha ott laktok, ha nem.  

És ezután a szülőknek az okmányirodában kell intézni a gyermek részére a személyigazolványt, vagy útlevelet, mert egy hatályos jogszabály kimondja, hogy minden magyar állampolgárnak rendelkeznie kell fényképes igazolvánnyal. A személyigazolvány és az útlevél közül lehet választani. A személyigazolvány kiállítása díjmentes volt. Az útlevél illeték díja 6 éves kor alatt 2500 Ft.customer_service_of_government_office_biatorbagy_pest_county_hungary.jpg

Mi kell ahhoz, hogy a gyermeknek intézhessük a személyi igazolványt?

A gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája és mind a két szülő jelenléte, valamint a személyi igazolványa és lakcímkártyája. A két szülő együttes megjelenésére azért van szükség, mert mindkettőnek alá kell írnia a papírt, ott helyben. A gyereket nem kötelező magunkkal vinni, elég, ha egy fényképet viszünk róla. Ezt ott a helyszínen tudtuk meg, és fényképet sem vittünk magunkkal, csak a gyereket, így Noelt kénytelenek voltunk beállítani a fényképező fülkébe. Szerencsére türelmes gyerek, de készült pár kép, amíg értékelhető arckifejezést produkált...

A személyi igazolvány 8-10 nap alatt elkészül, és az okmányirodába elég, ha majd az egyik szülő vissza megy az elkészült okmányért, ami 3 évig érvényes.

Ha nem kértünk volna ideiglenes személyigazolványt, akkor kipostázták volna. Mivel azonban az ügyintéző hölgy nem merte biztosra mondani, hogy az indulásunk napjáig megérkezik postán az igazolvány, kértünk ideiglenest, és így ismét állhatunk majd sorba pár órát azét, hogy kézhez kapjuk gyermekünk  elkészült okmányát. De elég csak az egyikünknek!pexels-photo-261664.jpeg

De mi van akkor, ha a szülők nem tesznek eleget ennek a kötelezettségüknek? Figyelmeztetik a szülőt a kötelezettsége elmulasztására, és amennyiben többszöri figyelmeztetés ellenére sem készül el a gyermek igazolványa, büntetést szabhatnak ki a szülőre.

Legkorábban külföldre utazásunk alkalmával, bölcsődei, illetve óvodába beíratásnál fogunk szembesülni azzal, hogy szükség van személyigazolványra gyermekünk számára.

Szerintem eltart még egy darabig, amíg beépül a fejekbe ez az új jogszabály, és nem azt gondoljuk, hogy a gyermekek a személyit 14 évesen kapják.

Hasznosnak találtad a cikket? Nyomj egy lájkot, és oszd meg barátaiddal!

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Eszti-téka már az Instagarmon is! Kövess, lájkol, nézelődj, és érezd jól magad!

Kép: upload.wikimedia.org, pexels.com

 

Szólj hozzá

praktika személyi igazolvány személy gyerekkel Eszti-téka mindkét szülő