2020. máj 19.

Innovatív online matek, a szülők szemével

írta: syeszter
Innovatív online matek, a szülők szemével

online-education-5155247_640.jpgSzülőként, amikor gyermekünk elérkezik az óvodáskor végére, nem egyszerű feladat az iskolaválasztás. Kikérdezzük a szülőtársak véleményét, és valójában sokszor nem is az iskola, hanem a tanító néni mellett tesszük le a voksunkat. A tanítók személye mellett azonban kulcskérdés, hogy az iskolában milyen tanítási módszereket alkalmaznak, és az iskola felsőbb évfolyamaiban mire számíthatunk.

Nekünk, szülőknek is érdemes képben lenni azzal, hogy ma már nagyon sok innovatív megoldás létezik, amik nagyban segítik a tanulást. A kérdés, hogy az iskolák élnek-e ezekkel a lehetőségekkel, vagy ragaszkodnak a régi, talán nem is hatásos módszerekhez.

Ma, amikor a karantén ideje alatt egyik pillanatról a másikra kellett mindenkinek átállni a digitális oktatásra, hatalmas előnyben voltak azok az iskolák és családok, ahol a digitális eszközöket, valamint a piacon elérhető legújabb szoftvereket már a békeidőkben is használták.

Hogy ez most miért foglalkoztat engem ennyire? Noel már majdnem 5 éves. Hamarosan elérkezünk mi is oda, hogy iskolát keressünk neki. Én, annak idején, a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy ha nem jó a tanító néni, vagy a módszer, amivel oktat, olyan hátránnyal indul az iskolai pályafutásunk, amit vagy egyáltalán nem, vagy csak kő kemény munkával tudunk leküzdeni.

Így tájékozódom már most, hogy ha aktuális lesz, tisztában legyek vele, mi az, amit keresek, vagy mi az, amit kereshetek, és jogosan elvárhatok egy mai, modern iskolától.img_9853l.jpeg

Ahogy az Így lesz hasznos időtöltés a kütyüzési idő című cikkemben már beszámoltam róla, megismertem egy matematikai szoftvert, amit Darts Mateknek hívnak. Mivel a program fejlesztői a jelenlegi válsághelyzetre tekintettel mindenki számára ingyenesen elérhetővé tették a programot, hogy ezzel is segítsék a távoktatást, így jelenleg szabadon kipróbálhatóvá, és tesztelhetővé vált a program.

Mivel számomra a fő mumus tantárgy a matek volt, főleg kíváncsi voltam, hogy az elmúlt jó pár év alatt milyen innovációk történtek a matematikaoktatásban, amik megkönnyítik, és megszerettetik ezt a tantárgyat a gyerekekkel.

Már az előző posztban meséltem arról, hogy a kíváncsiságom itt nem állt meg. Megkértem olyan családokat, ahol általános iskolás gyerekek vannak, hogy teszteljék le a Darts Matek programot, és mondják el róla a véleményüket. Az előző cikkben a gyerekek tapasztalatát olvashattátok, most jöjjenek a szülői tapasztalatok:

„Szívesen veszünk minden olyan programot, ahol gyakorolni tud a gyerek, mindemellett szülőként elmondhatom, hogy ha már akár egy fél órát is „eljátszik” a programmal, az nekem nagy segítség pl. a házimunka elvégzéséhez - 3 gyerek anyukája vagyok, ő a legnagyobb."

"Amióta látjuk, hogy a matektanulás ily módon is működik, keressük is a lehetőségeket az ilyesfajta gyakorlásra. Azt gondolom, az összes ilyen gyakorlóprogram hasznos kiegészítője a hagyományos, tantermi oktatásnak, valamint a gyerek digitális fejlesztésében is fontos szerepet játszik.” - fogalmazta meg tapasztalatait az egyik anyuka.

„Mindent végig próbált, együtt is játszottak, viszonylag sokáig. Az első próba után visszament megnézni a többi lehetőséget is. Nagyon örültem, hogy a harmadikosom lelkesen törte a fejét a triplázásokon, duplázásokon játék közben." - mesélte egy több gyerekes anyuka. - Nagyon jól követhető felület, nem kell keresgélni a vissza gombot, az újra gombot, a beállításokat még nekem sem!”

„Hajlandó volt többet gondolkodni a játék kedvéért, és nem adta fel egyből, ha valamit nem értett elsőre. Tetszett, hogy egy közismert, „felnőttes” játékra épít, ami a saját gyermekem hozzáállását nagyban befolyásolta. Az idő mérése is jó ötlet, így akár egy versenyként is fel lehet fogni, ha van kivel játszani, vagy a saját rekordjait döntögetni." - mondta egy negyedikes kislány anyukája - A hétköznapokban a gyakorláshoz is teljesen jól jön. És biztosan egyszerűbb lenne az élet, ha a tanító néni hétvégére ezen elvégzendő házi feladatot adna a munkafüzet helyett.” 

„A program használata közben sokkal lelkesebb volt, mint egyébként, ha matematikáról van szó. A játékos feladatmegoldás iránt alapvetően ezerszer fogékonyabb.” – válaszolta egy alsós kisfiú anyukája a kérdésemre.

„Játéknak vette, és a gyors visszajelzés miatt sikerélménye is hamarabb volt.” – állapította meg egy alsós kislány anyukája.

Ha érdekel, mit gondoltak a tanárok a Darts Matekról, olvasd el a következő posztomat is a témában!

Lemaradtál az előző posztról, ahol a gyerekek véleménye volt olvasható? Itt pótolhatod:

Így lesz hasznos időtöltés a kütyüzési idő

Te is kipróblnád? Kattints a képre és már kezdődhet is a játék:

pink_and_blue_abstract_artists_influencer_facebook_post_set.png

 

Ha tetszett, ne felejtsd el megosztani! :)

 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Kíváncsi vagy ki van a blog mögött, kövess az Eszti-téka Instagram oldalán!

 

Szólj hozzá

játék tanulás matek darts szponzorált tartalom Eszti-téka onlin oktatás dartsmatek