2017. jan 17.

Tudtad, hogy a kávé zaccnak nem kell a szemetesben végezni?

írta: syeszter
Tudtad, hogy a kávé zaccnak nem kell a szemetesben végezni?

coffee-grinder-1796286_1280.jpgVégeztem egy kis kutatást a neten, mert kíváncsi voltam, hogy mire lehet felhasználni a kávé zaccot? Pár újrahasznosítási módját ismertem, és használom is, de magam is meglepődtem, hogy valójában mi mindenre jó az egyszerű kávé zacc, ami, valljuk be, legtöbbször a szemetes kukában landol. De miért? Mert már használtuk, és ez csak mellékterméke a kávénknak, gondoljuk. Pedig valójában rengeteg lehetőséget rejt magában!

spring-800240_1280.jpgAzonban ha már mindenképpen kidobásra szánjuk, akkor se a szemetesbe dobjuk, hanem a komposztba, és már is újra hasznosítottuk!

De szórhatjuk a cserepes virágaink földjére, vagy a kiskertbe a virágágyásba. Jót tesz a termő talajnak, trágyáz, a föld nedvesség tartalmát szabályozza, és még a virágok színe is élénkebb lesz tőle.

Ha körbe szórjuk vele a kiskertet, távol tartja a csigákat, és a kártevőket!

Otthon mi is szoktunk kávézaccot szórni az ágyásokba, és úgy ültettük el a zöldségfélék magjait, pont azért, hogy a kártevőktől megóvjuk a zöldségeinket. Hatásos volt!

Használhatjuk a szépségápolásban is 
beauty-1721060_1280.jpg

Csillogóvá varázsolja a fakó hajat, ha hajmosáskor átmosod vele a hajadat. De vigyáz, mert kicsit sötétíti a haj színét. Inkább a barna hajúaknak ajánlom.

Fáradt, feldagadt a szemed? Keverd össze a zaccot vízzel, hogy pasztát kapjál belőle, kend rá a szemedre, hagyd hatni legalább 15 percig, majd alaposan, mosd le! Így legalább pihensz is egy kicsit!

Celulitisz ellen is felveheted vele a küzdelmet. Keverd össze kókusz olajjal vagy oliva olajjal, és vidd fel a kezelni kívánt bőrfelületre. Hagyd magadon egy két percig, jól masszírozd át vele a bőrödet, majd alaposan mosd le. 

Kiváló bőrradír, és élénkíti az arcbőrt, az eljárás ugyanaz mint a narancsbőr esetében. 

Szagtalanít:

Ismertem szagtalanító hatását a hűtőszekrényben. Már jó ideje az én hűtőszekrényemben is van kávé zacc, és valóban nincsen szaga a hűtőmnek. De, hogy valójában minden kellemetlen szagot képes magába szívni, ezt eddig nem tudtam.refrigerator-1809344_1280.jpg
Hagyma, foghagyma pucolás után
moss kezet jó alaposan kávé zaccal. Kipróbáltam, tényleg eltűnt a foghagyma szag a kezemről!

Nem túl illatos a cipőd? Ez esetben papírzacskóba helyezd a kávézaccot, és a cipő kellemetlen aromája már is nyomtalanul eltűnik! Persze érdemes benne hagyni két, vagy három napig előtte, hogy a kívánt hatást el is érjük!

Olcsó tisztítószer, sorolom mi mindent lehet vele tiszítani:

girl-1531575_1280.jpg

  1. Kerti grillek, és tűzhelyekről eltávolítható vele a ráégett szennyeződést
  2. Eldugult lefolyókat kitisztítja
  3. Bútorok új fényt kapnak, repedéseket, sérüléseket elfedi, ha jól átdörzsöljük vele a bútorlap sérült felületét.
  4. Kandallóban megköti a port, hogy ne szálljon szanaszét (nekünk sajnos nincsen kandallónk, úgyhogy ezt valaki másnak kell most kipróbálnia)
  5. Véd a hangyák ellen
  6. Elűzi a bolhákat a házi kedvencekből. Fürdessük meg a kis kedvencünket, majd jól dörzsöljük át a bundáját zaccal, és hagyjuk rajta megszáradni. Ezt érdemes a szabadban végezni, különben minden zaccos lesz a bundájától!
  7. A legyeket pedig távol tartja a piknik asztaltól

+ És nem utolsó sorban, ha horgászol, a csalinak szánt kukacok közé szórj egy kis zaccot, és életben maradnak, amíg szükség nem lesz rájukboy-909552_1280.jpg

Ismersz, és használsz más felhasználási módot? Oszd meg velünk!

Ha tetszett ne felejtsd el lájkolni, és megosztani a barátaiddal!

További tippek és praktikák a Facebook oldalamon, kövess ott is!

 

1.Forrás

2.Forrás

 

Szólj hozzá

szépségápolás virágok kert tervezés takarítás kávézacc Eszti-téka