Egészséges hobbi, amivel pénzt takaríthatsz meg! - Szappan főzés házilag
Egyre nagyobb hangsúlyt fektetek arra, hogy minél kevésbé mérgezzem a családomat. Mondhatni, egyre inkább próbálok ökomami lenni én is. Így már szinte adta magát a legújabb újítás, amit bevezettem az életünkbe: fürödjön a család olyan szappannal, ami mentes minden vegyszertől, parfümtől és mindenféle egészségre káros anyagtól! De mivel nem csak ökomami akarok lenni, hanem szeretek spórolni is a kiadásokon, így végül új hobbim is lett: a házi szappanfőzés!
Sosem gondoltam volna, hogy én valaha ezzel fogok próbálkozni! De amikor legutóbb jártunk egy kézműves vásárban, és először szembesültem a szappanoknak az árával: hát, igencsak meglepődtem! Persze a kereskedők nem győzték hangsúlyozni, milyen egészségesek, és mennyi jótékony hatásuk van! Na, de azért lássuk be, aranyárban vannak!
Mikor hazaértünk, rögtön utána is néztem, hogy is készülnek ezek a csodaszerek. Mi kell hozzá, és mennyiből jön ki az előállítási költség, azaz érdemes-e otthon pepecselni vele? Hát bizony, hogy megéri! Pár hét alatt beleástam magam a szappanfőzés rejtelmeibe, és elkészítettem életem első szappanját! Ma már tapasztalatból írom, hogy bizony megérte a belefektetett energiát!
Összeszedem a leghasznosabb információkat, amiket ismerned kell, ha szappant akarsz főzni otthon:
A házi szappan előnyei:
- A házi készítésű szappan nem szárítja a bőrt (Ekcémával küzdünk a nagyobbik fiammal 4 hónapos kora óta. Úgy tűnik elnőtte, de még mindig iszonyat száraz a bőre, így ez is nagy lökést adott, hogy belevágjak!)
- Fertőtlenít, megszünteti a bőrünkön élő mikroorganizmusok életfeltételeit
- Visszazsírozza a bőrt
- Lúgos kémhatású, amire valóban szüksége van a bőrünknek. Eltávolítja az elhalt szaruhártyát a bőrünk felszínéről. Így bőrünk újra szabadon lélegezhet. Na, ezt a tusfürdő marketing nem igazán szereti beismerni!
Szappankészítés alapanyagai:
- olajok, zsírok
- lúg (nátrium-hidroxid)
- desztillált víz
- színezékek és illatok
Eszközei:
- hőálló üvegpohár ahhoz, hogy a lúgot biztonságosan fel tudd oldani
- nagyobb edény a vízfürdőhöz
- keverő edények a massza elkészítéséhez
- kis pohár, amiben feloldod a színt, vagy színeket
- laborhőmérő
- kanalak a keveréshez
- botmixer – amit csak erre használsz!
- öntőforma – a szilikon sütőformák, szerintem, ehhez a legjobbak
És íme, a háziszappan főzés egy alap receptje:
250g kókusz olaj
400g napraforgóolaj
250g shea vaj
100g ricinusolaj
138g NaOH (lúg)
320g víz
10 ml illat (levendula illóolaj)
egy fél teáskanál mica por (levendula lila)
Elkészítés menete:
- Készítsünk elő mindent, amire szükségünk lesz!
- Mérjünk ki mindent pontosan!!!
- Olvasszuk fel a szilárd halmazállapotú zsírokat, és öntsük össze az összes olajat/zsírt
- Oldjuk fel a (szilárd halmazállapotú) lúgot a vízben
- Öntsük hozzá a lúgot az olajakhoz, keverjük össze, majd botmixerel keverjük addig, amíg híg pudingot kapunk.
- Adjuk hozzá a színt és az illatot majd botmixerrel keverjük össze,
- Öntsük formába és 4 hétig hagyjuk érni. (már másnap kivehető a formából!)
Ne láss neki a szappanfőzésnek anélkül, hogy az alábbi fontos információkat elolvasnád!
A lúg feloldásához használj védőkesztyűt és védőszemüveget. Ha bőrödhöz ér, azonnal mosd le bő vízzel, mert komoly égési sérülést okoz. Első jele annak, hogy a bőrödre került: viszket a bőrfelület!
Soha ne tárold a lúgot feloldva!
Mindig a vízhez adjuk a lúgot, és soha sem fordítva!
A lúgot hideg vízfürdőbe állított edénybe old fel, mert közben akár 100 fokosra is felhevülhet! Télen kint a szabadba oldom, vízfürdő nélkül. 80-90 fokos, amire feloldódik a vízbe kint a mínuszokban is!
Legalább 2 hétig csak kesztyűbe nyúlj a szappanodhoz
Közel azonos legyen a hőmérséklete a lúgnak és az olajoknak, 40-50 fok között az ideális! (laborhőmérőt használok)
Segítségnek itt egy videó:
Elakadtál? Kérdésed van? A facebook oldalamon keresztül tudsz írni és kérdezni!
Jó szappanfőzést mindenkinek!
Hasznosnak találtad? Oszd meg másokkal is!
Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!
Eszti-téka az Instagarmon!