2017. feb 20.

Milyen ételekre allergiásak ma a gyerekeink?

írta: syeszter
Milyen ételekre allergiásak ma a gyerekeink?

pasta-1181189_640.jpgMini kutatásom értékelésének a második cikke következik. Ha az elsőt nem olvastad, ITT megteheted.

100 fő töltötte ki a kérdőívet, akinek a gyermeke valamilyen ételallergiában, vagy táplálékintoleranciában szenved. Ma azzal foglalkozunk, milyen élelmiszerek váltanak ki allergiás reakciót a gyerekeknél.

eggs-1490054_640.jpg

Talán az alábbi diagram senki számára nem lesz meglepő. Bizony, a tejfehérje és a tojás vezeti a ranglétrát ételallergia vagy táplálék intolerancia esetében. A tojás allergiánál hadd említsem meg, hogy kereszt allergén lehet a csirkehússal, és a madártollal, de nem tanácsos más madár tojását sem fogyasztani. Míg a tejfehérje allergiánál keresztallergia állhat fenn a többi állat tejével (Pl.: kecsketej), de előfordulhat a tejet adó állat húsával, bőrével-szőrével, és még a szójával is.

És jöjjenek azok az élelmiszerek, amelyekre még a gyermekeinknél előfordul allergiás reakció:

A kérdőívet kitöltők között négy anyuka is írta a paradicsomot, és a citrusféléket.

Három anyuka említette meg a borsót, almát, banánt.

Kettő a földi epret, a pisztáciát, a burgonyát, fűszereket, tartósítószereket, a görögdinnyét és a marhahúst.

És az egyéb kategóriában az alábbi ételek is szerepeltek, de csak egy-egy esetben nevezte meg őket a kérdőívet kitöltő: kakaó, sertéshús, gomba, szénsav, gyógyszer, csokoládé, búzaliszt, rozsliszt, szárnyas hús, piros ételszínezék, mák, foghagyma, kukorica, meggy, bab, curry, szentjánoskenyér, zeller, mustár.

Ezek között nyilván több esetben is gondolhatunk kereszt allergiára, ami annyit jelent, hogy a szervezetünk azonosként értelmezi a más-más allergéneket, és ezekre ugyanazzal az allergiás reakcióval reagál.


norko-345843_640.jpgDe nem csak élelmiszerek között ismerünk kereszt allergiát, hanem atkák, pollenek és élelmiszerek között is megfigyelhető ez a jelenség. Pl.: A poratka kereszt allergén a rákfélékkel.


A nyírfa pollen az, ami talán a legtöbb kereszt allergénnel büszkélkedhet. Ezek pedig a következők: banán, mangó, kivi, narancs, sárgarépa, burgonya, zeller, szója, paradicsom, ánizsmag, curry fűszer, pirospaprika, római kömény, koriander, és a csonthéjasok.

Jelenleg fordítok egy keresztallergia táblázatot, ami hamarosan elérhető lesz az Eszti-téka Facebook oldalán. Lájkold az oldalt, hogy ne maradj le semmiről!

Nézz szét a Receptek között is!

Szólj hozzá

gyerek allergia gyerekkel Eszti-téka Sorstársak ételallargia