Eper zselé - 2 éves kor felett!
200g + 50g eper
100g görög, vagy natúr joghurt
1 narancs
1 citrom
40g barna cukor, vagy xilit
15g zselatin
5g bazsalikom levél
Először csavarjuk ki a citromot és a narancsot egy keverőtálba, vagy egy turmixba. Adjuk hozzá a 200g epret és a cukrot, és keverjük addig, amíg habos állagú nem lesz botmixerrel, vagy a turmixgépben. Az egyharmadát melegítsük fel (érdemes odafigyelni arra, hogy tapadásmentes edényt válasszunk) és adjuk hozzá a zselatint. Addig melegítsük, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik benne. (Forralni nem szabad. Célszerű a zselatin használati utasítását követni.) A tűzről levéve adjuk hozzá a maradék habot, és keverjük össze. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy tálaló poharakba töltjük, és betesszük a hűtőszekrénybe.A tálalás előtt díszítsük a maradék eperrel, a joghurttal, és a bazsalikom levelekkel!
A hűtőszekrényben lefedve akár két napig is eltartható!
Két éves kor alatti gyerekeknek nem ajánlom ezt a desszertet!Az eper, a málna és a kivi allergizáló, a legtöbb gyermekorvos 2 éves kor alatti gyermek részére egyáltalán nem ajánlja ezeket a gyümölcsöket, és az erős allergén hatás a gyümölcsök genetikájában keresendő nem pedig az apró magokban.
Ha a családban előfordult allergia, vagy táplálékallergia kórelőzmény, akkor szigorúan tartsuk be a 2 éves kor ajánlását.
10 babánál 8-nál nem okoz azonnal látható tüneteket a korai eper -, illetve málnafogyasztás, de később jellemzően 4 éves kor körül ekcémát, asztmát okozhat!
Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!
Recept: Amagramm 2017. május