2020. máj 07.

Így lesz hasznos időtöltés a kütyüzési idő

írta: syeszter
Így lesz hasznos időtöltés a kütyüzési idő

9l.jpegMatematika:
Kinek mi jut róla az eszébe?
Nem biztos, hogy a játék és jókedv az első, ami erről a tantárgyról az eszünkbe jut.


Én középiskolás koromban minden tanév végén feleltem a kettesért. Na, jó egyszer a hármasért - bár azt a mai napig nem értem, hogy a tanár úr miért ragaszkodott ahhoz, hogy tegyünk egy próbát a jobb jegy reményében… Mondanom sem kell, hogy hű maradtam önmagamhoz, és maradt a jól bevált osztályzat. Sosem hittem volna, hogy egyszer majd lelkesen fogok blog posztot írni egy matematikai szoftverről, de engem teljesen magával ragadott!


És igen, most, annak ellenére, hogy számomra a matematika volt az egyik mumus tantárgy, én leszek az, aki arról fog mesélni Nektek, hogy ma már létezik egy olyan program, amivel a matematika órát olyan szinten fel lehet dobni, hogy azt élvezik a gyerekek! Az órai aktivitásuk is növekszik, ami kincs a mai pedagógusoknak. Ez pedig nem más, mint a Darts Matek!

10l.jpeg
Első hallásra az élmény alapú matematikaoktatás számomra egészen hihetetlennek tűnt. Mondhatnám: túl szép volt, hogy igaz legyen. Ezért utána jártam. Teszteltem. Mivel a program fejlesztői a jelenlegi válsághelyzetre tekintettel mindenki számára elérhetővé tették a programot, hogy ezzel is segítsék a távoktatást, így könnyen kiviteleztem a tesztelését. Meg kértem pár ismerősömet, és egy kicsi online közösség anyukáit, ha van kedvük, teszteljék a gyerekeikkel ezt a nem mindennapi szoftvert. Kíváncsi voltam a véleményükre.
Azok a gyerekek, akik kipróbálták az elmúlt pár napban, egyáltalán nem panaszkodtak, hogy a rengeteg feladat mellett, amit minden nap kapnak, még extra matekozás is következik. Kivétel nélkül élvezték és játéknak fogták fel az ezzel töltött időt!


Ezt így fogalmazta meg az egyik kilenc éves kisfiú:
„A legjobban az tetszett, hogy az összes játék matekkal kapcsolatos s én szeretem a matekot. Szuper ez a játék. Akkor is játszhatom, ha nincs tablet-idő.” (Tablet idő- nálunk meg van szabva a kütyizős idő - fűzte hozzá a magyarázatot az édesanyja)

Az ötlet Székely (Penge) Pál fejéből pattant ki, aki egyben ennek a programnak a fejlesztője is. Pál nem mellesleg egy 15x-ös magyar bajnok darts versenyző.img_9853l.jpeg

Képen: Székely (Penge) Pál

A Darts Matek arra hivatott, hogy a gyerekek valóban játszva tanulhassák és gyakorolhassák a matematika alapműveleteit úgy, hogy közben fejben számolnak. És mindemellett, bónuszként elsajátítják a darts játékszabályait is.


A programtesztelés során kisebb elakadást magának a darts játék szabályainak a nem ismerete okozott. Tény hogy, először meg kell érteni magát a darts szabályait, hogy bele lehessen merülni a játékba, de nagyon egyszerű és a fejlesztők körültekintően gondoltak arra, hogy a darts tábla matematikáját elérhetővé tették a honlapon. Ezzel a segédanyaggal sokkal könnyebb a darts szabályok megértése.

Abban szintén mindenki egyetértett, hogy könnyen kezelhető a felület, nem kell keresgetni a dolgokat. Tényleg gyerekbarát.


Motiválja a gyerekeket, és azonnali sikerélményt okoz nekik. Ezt a sikerélményt nagyban elősegíti a differenciálási lehetőség a programban és az interaktivitás. Azt hiszem ez a matematika-tanulás egyik kulcs kérdése, hogy kudarcok sorozata, vagy sikerélmény társul mellé. Ha bevezetnék a sulikban a darts matekot a matematikaoktatás egyik eszközeként, az mindenképpen egy pozitív fejlemény lenne, mert akkor nem csak a „könyvben meg a  munkafüzetben kell megoldani dolgokat.”- mondta egy alsós tesztelőm.


Tehát összefoglalva: mit tud ez a program, amit egy hagyományos matek óra csak nagyon ritkán tud elérni?
Motivál. Engedi a gyereket gondolkodni. Itt nem egy sablon megoldást kell elsajátítani, hanem engedi, hogy a megoldáshoz a saját logikai készségük alapján jussanak el. Így ösztönözve őket a gondolkodásra.


Ha érdekel, mit gondoltak a szülők a Darts Matekról, olvasd el a következő posztomat is a témában!

Te is kipróblnád? Kattints a képre és már kezdődhet is a játék �

72473534_2573165792763876_2556840094833049600_o.jpeg

Ha tetszett, ne felejtsd el megosztani! :)

Hogy mit gondolnak mind erről a szülők? Itt tudod elolvasni: Innovatív online matek a szülők szemével

Felmerül benned a kérdés, hogy tényleg fejleszti.- e a program a gyerekeket, akkor ezt olvasd el: Csak 60-70%-os ez a gyerek? El ne hidd!

 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Kíváncsi vagy ki van a blog mögött, kövess az Eszti-téka Instagram oldalán!

 

Szólj hozzá

matek darts gyerekekkel szponzorált tartalom gyerek idő Eszti-téka onlin oktatás dartsmatek