Sütőtökből süti - az új családi kedvenc
Ha máshogy nem eszik meg, megeszik a sütiben... Mivel a sütőtök egy igazi vitaminbomba, elengedhetetlennek tartom, hogy valahogyan rávegyem a gyerekeimet is, hogy fogyasszák. Mitől olyan értékes? Olvass tovább!
A sütőtök egy magas rosttartalmú növény, aminek a színét a rengeteg béta-karotin adja, emellett A-vitaminban, C vitaminban és káliumban is gazdag. Alacsony kalóriatartalma miatt diétákba is jól beilleszthető.
Én krémleves formájában, és simán megsütve szeretem a legjobban, de a gyerekeimmel ilyen formában nem sikerült megetetnem, úgyhogy kellett egy jó kis süti recept, ami egyszerű és hamar elékszül.
Mindig a sütőtök méretéhez igazítom a többi hozzávalót. Az alapreceptemet fél kg sütőtök püréhez igazítottam.
- 500 dgk tökpüré (összepaszírozva)
- 10 dkg vaj (olvasztva)
- 200 dkg liszt
- 150 dkg porcukor
- 2 tojás
- fél liter tej
- fél csomag sütőpor
- egy csipet só
- egy teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1. A tököt megmosom, feldarabolom, de nem pucolom meg. Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Kb. másfél-két óra kell neki, hogy jól megsüljön. Ha kihűlt, a tök husát kikaparom a héjából, és egy turmixgépben pépesítem.
2. A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzákeverem a tojásokat.
3. Külön edényben (a mérlegem serpenyőjében szoktam) összekeverem a lisztet, a sütőport, a sót és a mézeskalácsfűszert.
4. Ezután a masszához keverem a lisztes keveréket, a sütőtököt és a tejet.
5. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm a masszát és kb. 35 perc alatt 200 fokon (alsó-felső álláson) megsütöm.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett, ne felejtsd el megosztani! :)
Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!
Kíváncsi vagy ki van a blog mögött, kövess az Eszti-téka Instagram oldalán!
Képek forrása: pixabay