2021. aug 31.

Mi a sikeres életmódváltásod titka?

írta: syeszter
Mi a sikeres életmódváltásod titka?

3 hasznos tipp, mire érdemes figyelned! (1. rész)

lifestyle-change-1430599_640.jpgA legtöbb nőnek eljön az a pillanat az életében, amikor úgy érzi: ez így nem mehet tovább, változtatni kell. Már nem érzi jól magát a bőrében: zavarja, hogy már nem tudja hordani a kedvenc ruháit. Talán már egy teljesen más testet lát a tükörben, mint néhány évvel ez előtt. Egy gyermekáldás is gyakran jár olyan szintű testi-lelki átalakulással, ami az édesanya önbecsülésének nem tesz jót. Rosszabb esetben ez a testi-lelki átalakulás hangulatingadozásokhoz, depresszióhoz, vagy párkapcsolati problémákhoz is vezethet, amit egy tudatos életmódreformmal megelőzhetünk.

Gyakran lejátszódó forgatókönyv:
Elhatározod magad; végre életmódot váltasz! Elkezded, lelkes vagy, tisztességesen csinálod. Tornázol, diétázol, sanyargatod magad. Szenvedsz, miközben a családod többi tagja eszi a szokásos finom megszokott ételeket, te pedig a kalóriákat számolod. Aztán ahogy telnek a napok, egyre inkább azt érzed, nem neked való ez az egész! Az eredmények nem jönnek 2 hét után sem, ezért egyre inkább elbizonytalanodsz. Kell ez neked? Te ehhez nem vagy elég erős! Belefáradsz, és egyre többször esik ki egy-egy edzés, vagy esik be egy-egy nem diétás falat. A harmadik hét után ugyan ott találod magad, ahonnan elindultál: elkeseredve, hogy a kilóid így ragaszkodnak hozzád, és nem látod a kiutat.
A sikeres életmódváltás nem annyira bonyolult és nehéz, mint amilyennek tűnik. Néhány dologgal azonban nem árt tisztában lennünk, ha komolyan szeretnénk tenni valamit magunkért, a testi-lelki egészségünkért.
Ennek egyik kiindulópontja, ha az életmódreformra nem csupán mint fogyókúrára, hanem mint életszemléletváltásra tekintünk.pexels-lisa-1985775.jpg


Most egy 3 részes cikksorozatot hozok neked. Mindegyik részben egy tippet fogok megosztani veled, melyeket ha megfogadod, máris sokat tettél azért, hogy életmódváltásod sikeres legyen!

Nézzük az elsőt:

1. Tipp: Készülj fel az életmódváltásodra - mentálisan is!

Ha azt hiszed, hogy az életmódváltás pusztán a táplálkozásról és testmozgásról szól, tévedsz. Ennél sokkal
többről van szó! Tisztában kell lenned azzal hogy az életmódváltás egy életed minden területét érintő változás, mely végső soron érted történik és pozitív változást hoz az életedbe, de ettől függetlenül kihívásokkal teli. Energiát, időt, kitartást igényel, és mindenek előtt tudatos felkészülést, tervezést.  A felkészülés során végig kell gondolnod, pontosan milyen életvitelt érintő változásokkal fog járni az életmódváltásod.

Az alábbi kérdéseket érdemes végig gondolnod:

  • Mennyi időt, pénzt, energiát fog igényelni? (Az edzésekre, főzésre szánt idővel tudsz-e jól
    gazdálkodni?)
  • Hogyan fogod tudni összehangolni a munkáddal, családoddal? (Van alkalmad, lehetőséged a
    rendszeres, tervezett étkezésekre, testmozgásra?)
  • Hogyan hat majd ki szociális kapcsolataidra? (Pl. eddig mindig egy szuper kis cukrászdában
    találkoztál a barátnőddel, de most nem ehetsz meg akármilyen sütit.)
  • Miként fogod kezelni a felmerülő nehézségeket? (Mit teszel, ha beteg a gyermeked, és kimarad az
    edzés? Hogyan reagálsz majd, ha a rokonaid, kollégáid beszólogatnak a diétád miatt?)

Ha ezekre nincs egy kész terved, elképzelésed, akkor igen sok kellemetlenség érhet téged – már rögtön az  életmódváltásod elején – melynek köszönhetően igen hamar elmehet a kedved az egésztől. Munkám során edző és életmódmentorként ezt találom az egyik leggyakoribb oknak, amiért az életmódváltások kudarcba fulladnak.
Éppen ezért azt javaslom, gondold végig alaposan a fent leírtakat, és készülj fel mentálisan is az  életmódváltásodra! Megoldást jelenthet felkeresni egy komplex szemlélettel rendelkező szakembert, aki támogat téged ezen az úton, és már a kezdetektől fogva segít a tervezésben, felkészülésben.

További hasznos tippekért látogass el FemKraft weboldalra vagy csatlakozz a FemKraft Életmódreform közösséghez, ahol sok életmódreformmal kapcsolatos gyakorlatias tanácsot kaphatsz!


Ha igyekszel, még részt vehetsz a 2021. szeptember 6-án induló FemKraft „Új lendület” challenge-ben is!


Szerző: Frankó Márta

Szólj hozzá

tervezés életmódváltás egészségmegörzés egészségesebb élet Eszti-téka