2021. sze 06.

Életmódváltásod - a megfelelő módszer nélkül nem megy

írta: syeszter
Életmódváltásod - a megfelelő módszer nélkül nem megy

pexels-lisa-1985775.jpgA sikeres életmódváltás nem annyira bonyolult és nehéz, mint amilyennek tűnik. Néhány dologgal azonban nem árt tisztában lennünk, ha komolyan szeretnénk tenni valamit magunkért, a testi-lelki egészségünkért. Ennek egyik kiindulópontja, ha az életmódreformra nem csupán mint fogyókúrára, hanem mint életszemléletváltásra tekintünk. A cikksorozat utolsó része a megfelelő életmódváltó módszer kiválasztásához igyekszik tanáccsal szolgálni.

Válaszd ki a számodra megfelelő módszert
Manapság tele az internet különböző edzésvideókkal, diétás receptekkel, fogyást segítő táplálékkiegészítőkkel, mégis igen sokan futnak zsákutcába az életmódváltással. A probléma gyökere talán pont a kínálkozó lehetőségek sokféleségében rejlik.

Hogyan válasszunk életmódváltó programot?
Gyakori hiba, amit az életmódot váltani szándékozó elkövet, hogy az ismerősére, vagy egy celeb által követett diétára hagyatkozik. Meg kell értenünk, hogy az a módszer, ami bevált a barátnőnknek, munkatársunknak, szomszédunknak, vagy egy fitness modellnek, koránt sem biztos, hogy nekünk is be fog válni. Mindenki egyedi egészségi állapottal, sajátos anyagcsere típussal, egyéni életszituációval rendelkezik, és az életmódváltást pontosan rá szabottan érdemes megtervezni. Az életmódreform módszerének az ő személyiségéhez kell passzolni, különben szenvedés és sikertelenség övezi majd próbálkozásait.diet-695723_640.jpg

Hogyan tudjuk eldönteni, melyik a nekünk való diéta?
A diéta/táplálkozás megválasztásánál mindenképpen ajánlatos táplálkozási szakember segítségét kérni, mielőtt drága étrendkiegészítőkre, fehérjeporokra, csodaszerekre költenénk a pénzünket. Ha valaki a szaktanácsadáson akar spórolni, az esetek nagy részében jóval több pénzt fizet ki feleslegesen olyan próbálkozásokra, amelyről egy szakember már eleve lebeszélte volna. Tudom, hogy sok a könnyű és gyors fogyással kecsegtető ajánlat, de ne engedjük magunkat csőbe húzni! Táplálkozásunk reformja nem kerülhető el csodapirulákkal, vagy egyéb fogyasztószerekkel. A ránk szabott táplálkozás meghatározása összetett és valódi szakértelmet igénylő feladat, bízzuk hozzáértő kezekre!pexels-ivan-samkov-7900283.jpg

Mi lehet a nekünk való mozgásforma?
A nekünk való mozgás kiválasztásánál szintén nagy szerepet játszik egészségi állapotunk, aktuális életszituációnk és személyiségünk is. A következő gondolatmenetet érdemes követni sportágválasztásor:

  • Van-e bármi olyan szervi betegségünk, ami miatt bizonyos mozgásforma nem ajánlott?
  • Lehet, hogy jó ötletnek tűnik elkezdeni futni, de valójában sokkal jobban illene hozzánk valamilyen csoportos mozgásforma.
  • Esetleg időhiány miatt érdemesebb lehet otthon edzeni mint konditerembe járni.
  • Ha a család mellett lehetetlen edzeni, érdemesebb lehet házon kívüli sporttevékenységet találni.
  • Ha a zene, vagy a természet motiválóan hat ránk, kössük őket össze a mozgással!
  • Edzővel edzenénk inkább, vagy edző nélkül? (Kellő tudás és felkészülés nélkül bizonyos sportágakban komoly sérüléseket is szerezhetünk, ami szintén nem elhanyagolható.)
  • Szeretnénk-e előbb kipróbálni néhány sportágat, mielőtt választunk?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolásával megtalálhatjuk azt a sportágat, amit örömmel és szívesen végzünk, és egyben egészségünket is támogatjuk vele. Ne keseredjünk el, ha elsőre nem sikerült megtalálni az igazit! Keressük tovább, majd egyszerűen csak élvezzük, amit csinálunk!

Részletes segédletet sportágválasztáshoz az alábbi linken találhatsz:
Melyik sportág illik hozzám - 7 szempont, amit érdemes figyelembe venned

Ezt is olvasd el:  MI a sikeres életmódváltás titka?

További hasznos tippekért látogass el FemKraft weboldalra vagy csatlakozz a FemKraft Életmódreform közösséghez, ahol sok életmódreformmal kapcsolatos gyakorlatias tanácsot kaphatsz!
Ha igyekszel, még részt vehetsz a 2021. szeptember 6-án induló FemKraft „Új lendület” challenge-ben is!

Szerző: Frankó Márta

Szólj hozzá

mozgás életmódváltás Tippek egészségesebb élet Eszti-téka