2021. nov 23.

Egyre többet beszélnek energiaválságról. Miről van szó?

írta: syeszter
Egyre többet beszélnek energiaválságról. Miről van szó?

pexels-rodolfo-clix-1036936.jpgEnergiaválság, dráguló üzemanyag, csak kapkodom a fejem a hírek hallatán. Olyan, mint ha minden a feje tetejére állt volna. De mi van valójában mindennek a hátterében? Mire számíthatunk a jövőben és van e egyáltalán megoldás ezekre a problémákra? Tehetek én bármit?

Mucsi Sándor energetikai auditorral beszélgettem

Az energetika területén dolgozó mérnök, hogy látja a kialakult helyzetet?

Az energiaválság egy létező probléma, amit egyre inkább a bőrükön éreznek az emberek. Lásd Ausztria, ahol az energiaválság újabb fejezetére készítik fel a lakosságot.

A válság fő oka nyilvánvaló, szükségünk van egy létfontosságú dologra, energiára. Ehhez pedig egyre költségesebben jutunk hozzá. Nemrég azt vizsgáltuk ipari szereplőknél, hogy a korábbi 20 Ft/kWh áramdíjra most 57 Ft/kWh-ás ajánlatot kaptak. Ugyanez a gáz árában még fokozottabban jelentkezett. Gyakorlatilag az egész világon tapasztalható, hogy elképesztő mértékben drágultak a főbb energiahordozók. A Goldman Sachs árupiaci vezető elemzője szerint az áremelkedés fő oka a kereslettől elmaradó kínálat. Ha valaki ennek okaira kíváncsi, olvassa el a Portfolio cikkét itt. Többen is hangsúlyozzák, a megújuló alapú energiára való átállásnak még nincs meg az a stabil szerepe, amivel megfelelő energiabiztonság mellett a fosszilis energiahordozók kiválthatóak lennének.

Ezzel együtt az energiaszegénység is egyre nagyobb teret nyer. Hazánkban, az Energiaklub 2014-es mérése szerint „Magyarországon a háztartások 10-21 százaléka, azaz körülbelül 380-800 ezer háztartás energiaszegény”. Ez azt jelenti, hogy nem jutnak elegendő mértékű, az életkörülményeik fenntartásához szükséges energiához, ezért hiányt szenvednek, nem képesek megfelelő szintre fűteni lakásukat, illetve a megfelelő fűtés aránytalan terhet jelent számukra. Persze élhetnénk energiatudatosabban, főként civil kezdeményezések keretében igyekeznek népszerűsíteni a tudatosabb fogyasztás elemeit, és fontosak ezek a kezdeményezések, mert szemléletformáló jellegüknek köszönhetően hosszabb távon is hatással bírhatnak. Azonban ezek a fajta intézkedések csupán csökkenteni képesek az energiaszegénység mértékét.

Ha a hátterét akarjuk feltárni a problémának, meg kellene vizsgáljuk az energia szükségletének, termelésének, elosztásának és felhasználásának területeit. Ezek a kérdések rendkívül összetettek, mára egyesek szerint követhetetlenné is vált. Ha valaki konkrét helyzetképre kíváncsi, annak ajánlom figyelmébe a KLENEN konferenciák követését.

Az egész energiaválság kérdése az ipari forradalom kezdetével és az energiaigény növekedésével, a fejlődés fenntarthatóságának kérdésével függ össze. Csak, hogy érthető legyen idéznék Molnár Szabolcs Energetikai fenntartható fejlődés című cikkéből:

„A világ energiafogyasztása a XIX. század elejétől kezdve napjainkig a hatványozott értéknél is erősebben növekedett. Az energiaszükséglet növekedési üteme az 1800-as évek közepén évi 2%, az 1900-as évek második felében évi 7,5% volt. Az 1970-es években lezajlott olajválságok rádöbbentették a világot, hogy az ipari fejlődésnek gátat vethet az energiaforrások kimerülése (1. ábra).

 1. ábra. A világ összenergia-fogyasztásának növekedése

Napjainkban az előállított energia felhasználásunkat négy fogyasztási szegmensre oszthatjuk:

  1. a mezőgazdaság energiaigénye,
  2. ipari tevékenység,
  3. háztartási (épületek) energia szükséglete,
  4. szállítás energiafelhasználása.

Érdemes kiemelni azt is, hogy az egyes technikai megoldások is meghatározzák az energiafogyasztás mértékét.”

Én ehhez hozzátennék még egy dolgot. Az informatika fejlődésével párhuzamosan az emberi fogyasztás mind jobban és szélesebb körben ki tudott tágulni. Ma nem csak energiából fogyasztunk többet, de élelmiszerből is. Ha összevetjük a mai átlagember napi energiamennyiségének beviteli mértékét, az ötven-száz vagy az egy-kétezer évvel ezelőtti mennyiségekkel, akkor világossá válik, a különböző korokban élő társadalmakban az átlagember a töredékét fogyasztotta annak az energiamennyiségnek, amit ma átlagosnak gondolunk. A túlsúly mára társadalmi problémává nőtte ki magát. Az élelmiszerek energiasűrűsége folyamatosan növekszik, ezzel együtt azonban a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk csökken. Energiabőségben élünk és úgy gondoljuk, amit a szervezetünknek megadunk, azt büntetlenül megtehetjük minden mással, ami energiát fogyaszt a környezetünkben.

Már most eszközök milliárdjai csatlakoznak valamilyen informatikai hálózathoz és igazából a jövőben ezen eszközök számában további ugrásszerű növekedés várható. Vagyis minden adott ahhoz, hogy minél több energiát fogyasszon az ember maga és az autonóm eszközei.

Az információ tárolása és feldolgozása óriási energiákat emészt fel, a kriptovaluták elterjedésével illetőleg a mesterséges intelligencia alapú hálózatok létrehozásának igényével szintén elképesztő mértékű energiaéhség jelentkezett a grafikus gyorsítók piacán. A sort hosszasan lehetne folytatni a technológia iránti igények energiafolyamatainak boncolgatásával.

Ha ehhez hozzávesszük a populáció növekedését akkor felmerül a kérdés: Mi fog történni, ha az emberiség tovább már nem lesz képes az irdatlan mértékű energiaéhségét kielégíteni? Ha megtehetem, hogy egyre korszerűbb eszközeim vannak, akkor miért ne használjak vagy vásároljak egyre több eszközt, hisz a fogyasztói kultúra is erre ösztönöz. A COVID nyomán fellépő tömeges home office jelenség sem az energiafogyasztás csökkentésének irányába hatott és nem zárható ki, hogy a jövőben további olyan hatások érik az emberiséget, melyek eredményeképpen még több energia fogyasztására leszünk rászorulva. Ian Sue Wing, a Bostoni Egyetem Föld- és Környezettudományi Tanszékének professzora azt vizsgálta, hogy a szén-dioxid okozta globális felmelegedés hatására jelentkező többlet hűtési energiaszükséglet hogyan hat a felmelegedés mértékére.

Magyarország rendszeresen készít energiastratégiákat. Ha kíváncsiak vagyunk, a jövőben hogyan fogjuk fedezni az energiát, akkor látogassuk meg az Energiaklub oldalát.

Ha a világ globális energiafogyasztására vagyunk kíváncsiak, vessünk egy pillantást erre a jövőképére:

 Ezt követően tegyük fel a kérdést: ki tudnánk-e elégíteni az össz energiaszükségletünket napelemekkel, és ha igen, akkor mekkora területre lenne ehhez szükségünk?

A választ itt olvasható.

 

Mint végfogyasztók mit tehetünk, hogy csökkentsük a költségeinket?

Ha tréfásan akarnék fogalmazni, akkor állítsuk elő saját erőnkből a szükséges energiát magunk számára. Tehát ha pirítós kenyeret szeretnénk enni, akkor a kenyérpirító működéséhez szükséges energia előállításához saját izomerőnket felhasználva hajtsunk meg a generátort. Azt, hogy ezzel a módszerrel mire lennénk képesek nem részletezem, többen már megtették helyettem. Érdemes elolvasni Pieczka Ildikó, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének adjunktusa által publikált cikket a témában.

A személyes szféra energiafüggőségének lokális megoldással történő csökkentését számos háztartás vagy vállalkozás már megtette. Ilyen lehetőség az elektromos hálózatba visszatápláló napelemes rendszer (HMKE) telepítése, vagy az energia tárolása akkumulátor cellákban. Hallottam, volt, aki Tesla motorcsónakot vásárolt, annak akkumulátorát a háztartásban telepített napelemről töltötte, s mivel viszonylag ritkán volt szükség a motorcsónak használatára, így a háztartásának energiafogyasztását a motorcsónakról tudta biztosítani.

Egyre több kutatás foglalkozik az energia saját hatáskörben történő előállításával, azonban ezeknél a rendszereknél is fontos szempont az energia elosztó hálózatokhoz való viszonya.

 

Tényleg eljött az elektromos autók kora?

Ez szintén egy olyan téma, ami messzire vezetne. De kétségkívül nagy sebességgel haladunk afelé, hogy szélesebb körben is elterjedjenek. Azonban az önvezető kocsiktól még messzire vagyunk.

 

Nem rég indítottál egy blogot, amiben a lakosságot ellátod hasznos infóval. Miért érezted szükségét ennek?

Mivel már 2012 óta jelen vagyunk mind lakossági, mind önkormányzati-üzleti területen, rengeteg tapasztalatra tettünk szert energetikai pályázatokkal kapcsolatban, illetőleg közel kilencezer energetikai tanúsítványt készítettünk. Szeretnénk azokról a szakmai kérdésekről, tapasztalatokról írni, melyekkel sűrűn találkozunk. Igyekszünk hasznos információkkal szolgálni és némi szakmai tájékozódást nyújtani azoknak, akik energetikai tanúsítványt szeretnének készíttetni, vagy komolyabban érdeklődnek a felújítási lehetőségek gazdaságossági kérdései iránt. Az energiahatékonyság megtalálása összetett feladat és egyben igen ár érzékeny kérdés is. Fontos mérlegelni, hogy egy-egy beruházási elem megvalósítása gazdaságossági szempontból megtérülő javaslatnak tekinthető-e vagy sem.

 

Miről olvashatunk a blogodon?

A tanusitoexpressz.blog.hu oldalunk a lakosság tájékoztatását szolgálja energetikai tanúsítvány és energetikai pályázatok tekintetében. Ezen a felületen erről szeretnénk blogolni, tapasztalatokat megosztani.

Tervezem az önkormányzati és üzleti pályázatokkal kapcsolatos tapasztalataink megosztását is egy újabb oldalon. Több, mint hatvan féle pályázathoz készítettünk már energetikai számításokat. Rendszeresen keresnek meg olyan ügyfelek, ahol korábbi energetikai számítások pontosítását kell elvégezni. Fontosnak tartom, hogy mindig az érintett pályázati kiírás feltételeinek vizsgálatát követően kapcsolódjuk be a feladatba, ugyanis ennek hiányában az energetikai munkarészek eltérhetnek a pályázat céljától, kereteitől. Ha az energetikus nem felkészült a felhívás elvárásai tekintetében, az bosszúság az ügyfélnek, ugyanis a számítások utólagos korrekciója sok esetben nem egyszerű feladat.

A feltételvizsgálatkor nem egyszer szűrtük már le azt, hogy energetikusra nem feltétlen van szükség, ilyenkor ezt közöljük az ügyféllel is, hiszen ezzel ő időt és pénzt takaríthat meg.

Ha időm engedi, szeretnék a munkámmal kapcsolatos technológiai cikkeket is publikálni. Olyan témákat is tervezek, amelyek sci-fibe illőek. Ha időm engedi dolgozom egy sci-fi regényen is. Továbbá indítottam egy humoros oldalt is, melyet a viharszeg.blog.hu oldalon lehet elérni. Itt korábbi írásaimat teszem közzé. A humornak rendkívül jó feszültség oldó hatása van, szeretném azt is megmutatni, hogy időnként a komoly dolgokat is félre kell tenni kis időre. Egyszerűen így vagyunk konfigurálva, igényünk van a kikapcsra.

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, akkor köszönöm, hogyha megosztod másokkal is, akik számára segítséget nyújthat a benne szereplő tartalom. 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Kíváncsi vagy ki van a blog mögött, kövess az Eszti-téka Instagram oldalán!

De már a Pinteresten is megtalálsz :) 

Szólj hozzá

spórolás Tippek Eszti-téka