2017. sze 16.

Amit a hozzátáplálás elkezdése előtt mindenképpen tudni kell!

írta: syeszter
Amit a hozzátáplálás elkezdése előtt mindenképpen tudni kell!

baby-2423896_640.jpgSzerencsésnek mondhatja magát az, aki mostanában kezdte meg a hozzátáplálást! Hiszen az őszi hónapok még biztosítják a friss alapanyagokat, és pont ezek azok a zöldségek, gyümölcsök, amikkel érdemes elkezdeni a hozzátáplálást.

Sokan teszik fel a kérdést, hogy mikor kezdjük el a hozzátáplálást?

Én két szempontot tartottam nagyon fontosnak: Töltse be a 6 hónapot és tudjon ülni!

Miért a 6. hónap? Mert a baba emésztőrendszere korábban nem áll készen más táplálékok megemésztésére! A 6. hónapra éri el a fejlettségnek ezt a fokát! Sajnos még a mai napig él a köztudatban az a helytelen álláspont, miszerint már 4 hónaposan lehet kezdeni a hozzátáplálást! Legyünk felelősségteljesek! A mi gyermekünk egészsége legyen előbbre való, mint a mindenhonnan ránk erőltetni kívánt, de már bizonyítottan helytelen hozzáállás! Senki nem marad le semmiről, ha vár még két hónapot! Ezzel teszel a babádnak a legjobbat!

pexels-photo-235243.jpegA hozzátáplálás, vagy kóstoltatás kezdeténél ne felejtsük el, hogy még az anyatej, vagy a tápszer az elsődleges tápláléka a babának! Tehát az elején semmiképpen se az eddig megszokott szoptatás- vagy tápszeradag helyett adjuk az első falatokat, hanem az etetés után fél órával, ha lehet a délelőtti órákban. Mert ha valami gondot okoz, vagy allergiás reakciót vált ki a babánál, az jobb, ha napközben derül ki.

Noel súlygyarapodása nem volt elégséges az elején - legalább is az egészségügy szerint -, így gabonapépet írt ki a doktornő, és azt javasolta valaki (– már nem emlékszem ki –) hogy ezt délután vagy este adjuk neki, mert ettől majd eltelítődik, és jobban fog aludni. Akkor még kb. 2 óránként ébredt éjjel. Így bármilyen tanács tetszett, ami több alvást ígért! De kár volt hallgatni rá! Azóta sem hányt egyszer sem sugárban, mint akkor éjjel! Teljes ágynemű csere volt neki is, nekünk is, és mindhárman átöltöztünk. Azt hiszem, ez volt az utolsó tanácsa, amit megfogadtam!

Mivel kezdjük?

6 hónapos korban már adható gyümölcs: alma, barack, meggy

Zöldségek közül: burgonya, sárgarépa, gesztenye

pexels-photo-437748.jpegÉs hogyan álljunk neki?

Emlékszem, mi a férjemmel húztuk az időt. Így visszagondolva nem tudom, mitől voltunk úgy megijedve! Csak egyszerűen fogalmunk sem volt, hogyan is kellene ezt jól kivitelezni. Milyen állagú a megfelelő, és hát fogalmunk sem volt hogyan fog reagálni az első falatokra. Aztán belejöttünk.

Az elején, semmiképpen se nagy mennyiségben gondolkodjunk, hanem engedjük, hogy találkozzon az ízekkel! Lehetőleg naponta csak eggyel, egy alkalommal! Azóta is sajnálom, hogy nem videóztuk le Noelt, amikor először kóstoltattuk meg vele a péppé reszelt almát! Azt a grimaszt és köpködést sosem felejtem el!

Másnap az őszibarackkal próbálkoztunk, és végül az lett az első nagy kedvenc! Majd hetek teltek el, és semmi mást nem kért, csak őszibarackot! Hiába próbálkoztunk egyéb ízek bevezetésével. Hiába főzött nagymama almát, kiköpködte, és maradt csak a barack.

child-1528308_640.jpgA hozzá táplálás lényege, hogy ne erőltessük, ne tömjük, hanem engedjük, hogy azt kóstolgasson, vagy egyen, ami ízlik neki! Ne nehezítsük meg a saját helyzetünket azzal, hogy már az elején megutáltatjuk vele az egészet! Engem ugyan nem zavart, hogy csak a barackot eszi meg, és szerencsére a háziorvosunk sem olyan típus, aki mindent rá akarna erőltetni a gyerekre. Ő is a lassan történő, igény szerinti hozzátáplálásnak volt a híve. Az meg, hogy a környezetünk mit gondolt, ezen a ponton már nem érdekelt! És ezt is érdemes megfogadni! Ne a környezet elvárásainak akarjatok megfelelni, hanem a babátok igényeinek! Mi Noelt hiába kínáltuk főtt répával, főtt krumplival, az említett főtt almával, nem kérte, kiköpte, és még a fejét is elfordította a következő kanál elől! Volt, aki meggyanúsított azzal, hogy azért nem eszi meg a gyerek, mert én nem szívesen adom neki ezeket! Dehogynem adtam volna szívesen, ha megeszi… csak a gyereknek nem kellett! Ennyire egyszerű! Ma mégis mindet szívesen eszi, talán pont azért, mert nem tömtem meg vele!

Hasznosnak találtad, oszd meg ismerőseiddel! 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Már az Instagarmon is!

Képek:

Pixapay.com

Pexels.com

Flickr.com

 

Szólj hozzá

szoptatás kezdetek baba hozzátáplálás gyerekekkel gyerek idő Eszti-téka baba-hami