2017. sze 20.

2 hónapos és már fogzik?

írta: syeszter
2 hónapos és már fogzik?

baby-2151764_640.jpgNoel 2 hónaposan kezdett el fogzásra utaló tüneteket produkálni. Annyira folyt a nyála, hogy ha nem adtam rá valami nyálfogót, át kellett öltöztetni pár óra múlva, mert elázott a ruhája. Rágta az öklét, és mindent tuszkolt a kis szájába, amit csak tudott! Néha szinte ok nélkül felsírt, akár álmában is. Az első fogai mégis 6 hónapos korában bújtak csak ki. Akkor viszont 2 hét leforgása alatt 4 fogacska boldog tulajdonos lett!

Amikor bementem a gyógyszertárba, hogy kérjek valami gyógyírt a két hónapos fiam fogzási kínjaira, a patikus elküldött a háziorvoshoz, mondván, kizárt, hogy a fogai kínozzák, és ő bizony addig nem ad semmit, amíg a doktornő ezt meg nem erősíti! Szerinte inkább szájpenész, mint fogzás, és arra a fogíny gél, higgyem el, nem lesz jó. Kezdő anya persze elhiszi ezt, úgyhogy rohantunk az orvoshoz, hogy a gyereknek szájpenésze van! Nem volt.

A doktornő megnyugtatott, és elmagyarázta a jelenség hátterében lévő okokat: Két hónapos korban a fogcsírák elkezdenek mocorogni, amik kellemetlenséget, feszülésérzetet és fájdalmat okozhatnak a babának. A fogáttörés azonban még akár 3-4 hónapokig is eltarthat!angel-17045_640.jpgÍgy azok az anyukák, akik ilyet tapasztalnak 2-3 hónapos babájuknál, nyugodtan szerezzenek be már most a gyógyszertárban valamilyen készítményt, ami ezen a fájdalmon, vagy kellemetlenségen enyhíteni tud!

Nem ajánlott lidokainos készítményt beszerezni, annak ellenére, hogy kaphatóak a gyógyszertárban! Keressünk gyógynövény hatóanyag alapú készítményeket, mert azok nem tartalmaznak lidokaint, és egyéb szintetikus fájdalomcsillapítót, és így nem terhelik meg a baba szervezetét!

Továbbá hűthető rágókákkal is enyhíthetünk kicsinyeink szenvedésein.baby-1081334_640.jpgA fogzás tünetei a következők lehetnek:

A legelső tünet, ami minden babánál megfigyelhető, hogy elkezdődik az erőteljes nyálzás. Azt is megfigyelhetjük, hogy elkezd mindent a szájába tuszkolni, leggyakrabban az öklét, mert az, ugye, mindig kéznél van! Fontos, hogy még alaposabban figyeljünk oda a kézhigiéniánkra, és szigorúan tiszta kézzel fogjuk meg a baba kezét! Ha kell, szóljunk rá idegenekre, hogy ne fogják meg vagy puszilgassák a baba kezét, mert a szájába veszi és ezzel nem kívánt bacik és vírusok jutnak be a szervezetébe!

Szintén fogzási tünet lehet az orrfolyás, 38 fok körüli hőemelkedés, ami akár napokig is eltarthat. Noelnél a rágófogak áttörése előtt volt 3-4 napig 38 fok körüli a hőemelkedése. Az egészségügyben és felmenőink generációjában még fel-felbukkan az a nézet, hogy a fogzástól nem lehet belázasodni. Belázasodni nem is lehet, de 38 fokos hőemelkedés igen, amit már sokan láznak hívnak!

Étvágytalanság, hígabb széklet, nyűgösség, és akár az óránkénti éjszakai felsírás is lehet tünet. Noel sajnos egy-egy fogzás alkalmával 1-1,5 óránként sírt fel.

Ha hasznosnak találtad, oszd meg ismerőseiddel is! 

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Eszti-téka az Instagarmon!

Szólj hozzá

baba tünetek fogzás gyerekekkel 2 hónapos fogcsírák gyerek idő Eszti-téka