2017. máj 31.

Használjuk ki jól az időnket! Tanuljunk a baba mellett!

írta: syeszter
Használjuk ki jól az időnket! Tanuljunk a baba mellett!

adult-1868015_640.jpgA várandósság utolsó hetei, talán azt is mondhatom hónapjai, már eléggé beszűkítették a mozgásteremet. Jobb híján maradt a négy fal, és a laptopom. Kiolvastam jó pár könyvet, de olyan értelmetlennek éreztem a mindennapjaimat. Sosem voltam az a személy, aki élvezni tudja a semmit tevést! Ahogy a baba növekedett a pocakomban, egyre kevesebb dolgot tudtam megtenni, és csak ültem, és számoltam a napokat, mennyi van még hátra... Találnom kellett valamit, amivel lekötöm magam, és a gondolataimat!

Ez az értelem után való keresgélés lett az később, amikor megszületett a kisfiam, ami átsegített a „négy fal szindrómán”. A szülést követő 6 hét természetesen a regenerálódásról szólt, arról, hogy mind ésszel, mind szívvel felfogjuk, család lettünk, és van egy kis élet, aki a mi gondjainkra van bízva, és bizony nélkülünk teljesen életképtelen! Azonban az evési időszakokat leszámítva egész nap aludt. Miután fizikailag felépültem a szülésből, és már az egész ház ragyogott, elkezdtem ismét felfedezni az internet adta lehetőségeket arra, hogy tanuljak, képezzem magam. Ezzel a cikkel egy cikksorozatot indítok, kifejezetten kismamáknak és otthon levő anyukáknak. Tanuljunk, de másként, mint eddig!student-849822_640.jpg

Miért jó, ha ebben az időszakban tanulunk?

A gyermekvállalás ma már kitolódott a 20-as éveink végére és a 30-as éveink elejére. Amire megérkezik az első gyermekünk, már kialakult egy életritmus, életstílus, és ehhez az is hozzá tartozik, hogy ma már elég mozgalmasan telnek a mindennapjaink. Társasági életet élünk, és a baba érkezése egy időre teljesen kiszakít bennünket abból, ami eddig a mindennapokat jelentette, mondhatom úgy is, abból, ami eddig a normális volt. Hirtelen a négy fal közötti magányban találjuk magunkat, a baba napközben átlagosan többet alszik, mint amennyit ébren van, és mindemellett minden a baba napirendjéhez igazodik, így mi már nem is tudunk alkalmazkodni a nem kisbabás barátaink életritmusához. Így semmi másról nem szolnak a nappalok, mint egész nap várjuk haza apát a munkából, hogy végre legyen egy felnőtt, akihez szólhatunk! Ő viszont fárad és nyugalomra vágyik. Egyik nap vánszorog a másik után, mi anyukák pedig lassan elfelejtünk beszélni is... Mielőtt a blogom elindult, számomra ez egy ijesztő felismerés volt, kb. fél évvel a baba érkezése után jelentkezett, hogy képtelen voltam kommunikálni, nem jutottak eszembe szavak, kifejezések! Éreztem annak a káros hatását, hogy, úgymond, nem használom az agyamat. Kellett valami!student-849825_640.jpg

Ezt az időt azonban hasznosan és konstruktívan is tölthetjük, nem muszáj leépülnünk az otthon töltött idő alatt! Képezzük magunkat! Ez majd később a munkaerő piacra való visszatérésben is segítségünkre lehet! Elsajátíthatunk egy újfajta tudást, vagy csak egyszerűen találunk valami hobbit, aminek az alapjait könnyedén megtanulhatjuk, amíg a baba alszik. Számomra a blogolás lett ez a hobbi, de majd egy év tanulás, utánaolvasás előzte meg az első bejegyzés megszületését.

A cikksorozat folytatásában olvashatsz játékos és egyszerű nyelvtanulásról, online tanfolyamokról és anyukák tapasztalatairól: ki, mit és hogyan tanult a kisbabája mellett a saját időbeosztása szerint másként, mint eddig.

A cikksorozat részei: 

Nyelvtanulás kötöttségek nélkül

Tanuljuk online Excelt, hogy a házipénztárunk rendben legyen

Gyerek mellett meghódítóm a wall streetet?

Legyél Te is az Eszti-téka közösség tagja! Lájkold a Facebook oldalam, és lépj be a közösségbe!

Szólj hozzá

tanulás baba tervezés otthon Eszti-téka négy fal szindróma