Eszti-téka

Amikor az írás szenvedély

2020. jún 02.

Vacsora ötletek a fodrászüzletből

írta: syeszter
Vacsora ötletek a fodrászüzletből

dough-943245_640.jpgHa két anya találkozik, előbb-utóbb receptet cserélnek. Mert ha egy gyerek válogat, akkor van igazán szükség egy nagy adag kreativitásra, és jól bevált és kipróbált receptekre, amiket a gyerekek nem tolnak el helyből maguk elől. 

Pont így jártam a fodrászommal is. Jót beszélgettünk, és a végén nem csak megszépülve, hanem náluk már jól bevált receptekkel ellátva távoztam. Fogadjátok szeretettel Bernadett receptjeit! 

Hűtős làngos:

Hozzávalók:

  • 3dkg èlesztő
  • fél liter tej
  • 1kg liszt
  • 1 evőkanál só

Az élesztőt felfuttatjuk, majd összeöntjük a hozzávalókat. Dagasztjuk a tésztát, és miután pihent fél órát, már süthetjük is. Kis bucikat formálunk a tésztából, kézzel széthúzkodjuk, amenniyre csak ...

Tovább Szólj hozzá

recept tojásmentes Eszti-téka

2020. máj 27.

Csak 60-70%-os ez a gyerek? El ne hidd!

írta: syeszter
Csak 60-70%-os ez a gyerek? El ne hidd!

mathematics-2640219_640.jpg„Ha kedves, cserfes, okos – és az óvoda által is annak tartott – kislányunk iskolába megy, semmiképpen ne higgyük el a tanítónak – az iskolának – novemberben, hogy a gyerek 65 vagy 73%-os. Továbbra is tekintsük 100%-osnak! Ne higgyük el, hogy a képességei gyengék! Egyáltalán: milyen képességei? A nyolc intelligenciafajtából melyikre gondolnak? Netán az értelmi intelligenciára? Valószínűleg, mert az iskolában csak arra vetül némi fény. De akkor megint felmerül a kérdés: az értelmi intelligencia tíz faktorából melyik gyenge szerintük? Valószínűleg az a kettő, amit az iskola egyáltalán foglalkoztat és mér: a lexikális memória és a matematikai készség. Tényleg elhiszi a szülő az iskolának, hogy a nyolc intelligenciafajtából ...

Tovább Szólj hozzá

matek darts szponzorált tartalom Eszti-téka onlin oktatás dartsmatek

2020. máj 21.

Fénysugár a széthullott világ közepén

írta: syeszter
Fénysugár a széthullott világ közepén

  dark-4806840_640.jpg

Belépett a liftbe, és mielőtt megnyomta volna a gombot, egy elegáns hölgy és úr szállt be mellé a felvonóba.

- A tetőkerthez, legyen szíves! - mondta a nő.

Emily lélegzete is elakadt, hisz nem más volt az utitársa, mint Elisabeth Smith, a világhírű írónő. Az egyik nagy példaképe.

- Rendben - nyomta meg a gombot mosolyogva Emily -, én is oda tartok.

- Maga? - értetlenkedett a hölgy - Az egy zártkörű rendezvény. Ma van a gála és a díjkiosztó, ahol csak és kizárólag meghívott vendégek tartózkodhatnak.

Szúrós szemmel mérte végig utitársát, éreztetve, hogy semmi keresni valója nincsen ott .

- Engem is meghívtak - vette ki táskjából a meghívót Emily, hogy bizonyítsa, nem csak holmi betolakodó.

- Hát értem - ...

Tovább Szólj hozzá

novella Eszti-téka

2020. máj 19.

Innovatív online matek, a szülők szemével

írta: syeszter
Innovatív online matek, a szülők szemével

online-education-5155247_640.jpgSzülőként, amikor gyermekünk elérkezik az óvodáskor végére, nem egyszerű feladat az iskolaválasztás. Kikérdezzük a szülőtársak véleményét, és valójában sokszor nem is az iskola, hanem a tanító néni mellett tesszük le a voksunkat. A tanítók személye mellett azonban kulcskérdés, hogy az iskolában milyen tanítási módszereket alkalmaznak, és az iskola felsőbb évfolyamaiban mire számíthatunk.

...

Tovább Szólj hozzá

játék tanulás matek darts szponzorált tartalom Eszti-téka onlin oktatás dartsmatek

2020. ápr 21.

Az online oktatás koronázatlan királynője

írta: syeszter
Az online oktatás koronázatlan királynője

children-593313_640.jpgA korona vírus miatti iskolabezárás feladta a leckét, nem csak a pedagógusoknak, de a szülőknek is. Egyre több kétségbe esett szülői beszámolót olvasunk a neten arról, hogy milyen szinten meghaladja a családok mentális erejét a rájuk nehezedő, megnövekedett terhelés. Sajnos, sok helyről hallani, hogy vannak pedagógusok, akik online oktatás alatt annyit értenek, hogy elküldik a kijelölt tananyagot, valamint a hozzá tartozó feladatokat, és egy általuk megadott időpontra kérik teljesítve. Az, hogy ezt a gyerek hogyan oldja meg, már nem érdekli őket. 

...

Tovább Szólj hozzá

tündér pedagógus tanítónéni Eszti-téka koronavírus onlin oktatás

2020. feb 13.

A remény árnyékában

írta: syeszter
A remény árnyékában

tears-4551435_640.jpgHangosan becsapódott a templomajtó.

- Ki lehet az, ilyen korán? - merült gondolataiba a tiszteletes felesége, miközben a termet tette rendbe a vasárnapi istentisztelet előtt.

Felnézett az irattár rendezéséből, és egy ismeretlen nőt látott meg, aki épp leült a templom utolsó sorába, egy három év körüli, szőke kislánnyal. Farkasszemet nézett vele. Még ebből a pár méteres távolságból is lehetett érezni a nő rettegését. Nem tudta, hirtelen mi tévő legyen! Attól tartott, ha közelebb megy hozzájuk, akkor azzal a lendülettel, amivel érkeztek, el is szaladnak. Csak intett nekik, mosolyogva, és folytatta a munkáját. Vadul zakatolt az agya, hogy mi lenne a legmegfelelőbb, teljesen semleges mondat, amivel megszólíthatná az idegent.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

novella anya Eszti-téka

2020. jan 30.

Anya illata

írta: syeszter
Anya illata

  mother-2605132_640.jpg- Gyere, indulnunk kell! - zárta be a gondozónő a kisfiú bőröndjét. - Mindent sikerült becsomagolnod, ami a tiéd?

A kisfiú csak állt, és kapaszkodott édesapja kezébe. - Apa, én nem akarok elmenni! - suttogta könnyei között. A férfi nem tudott megszólalni, tudta, hogy nincsen választása, de erejéből már csak annyira futotta, hogy még jobban szorította fia kezét

- Kérem, ne nehezítse meg a fiának az elválást. - Szólt sürgetően, és már szinte bántó közönnyel a gondozónő. - Maga is tudja, az utcára nem viheti magával a fiút! - hangzott a könyörtelen ítélet.

A férfi egy hónap alatt veszített el mindent. A feleségénél daganatot diagnosztizáltak, annak is a legagresszívebb változatát. Végül két hét alatt elvitte. A ...

Tovább Szólj hozzá

novella anya apa örökbefogadás Eszti-téka